oblicz pole zakreskowanej figury. r okręgu= 10√2 bok sześciokata foremnego = 20
(wszystkie okręgi są takie same)
zauważ, że zakreskowana powierzchni to 12* powierzchnia z tegoż rysunku
I co ... jakieś pomysły
| 10 | ||
cos α = | ||
| 10√2 |
h2+102=(10√2)2
h2=200−100
h=10⇔ΔCDB− Δ prostokatny równoramienny⇔
|∡DBC|=45o
| 1 | ||
PΔABC= | *20*10=100 | |
| 2 |
| 30 | 1 | |||
Pwycinka CBE= | *π*r2= | *π*(10√2)2 | ||
| 360 | 2 |
| 1 | ||
Pzakresk.= | P6−kata−(3*PΔABC+3*Pwyc.CBE) | |
| 2 |
| 1 | ||
Pwyc.CBE= | *π*100*2 | |
| 12 |