Oblicz
Tomek: Oblicz :
sinx+sin4x=0
8 paź 18:51
Adamm: sinx=−sin4x
sinx=sin(−4x)
x=−4x+2kπ lub x=π+4x+2kπ
| | 2 | | 1 | | 2 | |
x= |
| kπ lub x=− |
| π+ |
| kπ, k∊ℤ |
| | 5 | | 3 | | 3 | |
8 paź 18:54
Jerzy:
sinx = sin(−4x)
8 paź 18:55
8 paź 18:59
Tomek: a można wytłumaczyć dlaczego x= π+4x+2kπ
8 paź 19:10
5-latek: sin(x)+sin(4x)=0
| | x+4x | | x−4x | |
2*sin |
| *cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
2sin2,5x*cos1,5x=0
2sin2,5x=0 lub cos1,5x=0
sin2,5x=0 to x=0 +kπ
lub cos1,5x=0
lub
8 paź 19:17
5-latek: Rownanie elementarne six(x)= a ma takie rozwiaznia
x=a+2kπ lub x= (π−a)+2kπ
x= −4x+2kπ lub x= (π−(−4)x)+2kπ= x+4x+2kπ
8 paź 19:23