Rozwiaż równanie: tryg i log :D
moniq: 1+log
1/2 sinx + log²
1/2 sinx + log³
1/2 sinx +...=2/3 gdzie x⊂<O,π>
Widze tu ciag geo szereg dokladnie. Rozpisalam wartsc bezwzgledna <1 i S =a¹/1−q ale
powychodzily mi jakis dziwne wyniki z tymi sinusami

. Mógłby ktos pomoc

Z gòry dzk
8 paź 11:27
moniq: wartsc bezwzgledna z q <1 ..korekt
8 paź 11:29
5-latek: Chetnie bym Ci pomogl ale zaczynasz mnie wkurwiac z tym szokiem
8 paź 11:34
Jerzy:
| | t | | 2 | |
A co jest dziwnego w równaniu: |
| = |
| , gdzie: t = log1/2sinx ? |
| | 1 − t | | 3 | |
8 paź 11:35
moniq: Wychodzi mi t1 =2− 2
√2 i t2=2+2
√2 i wychodzi ze t1 nalezy do df a t2 nie . Mam t1 ≈π\15
ale to zupelnie cos innego niz w odp
8 paź 12:04
moniq: 5− latek a jak juz nie bede robic tego szoku

Pomozesz

?
8 paź 12:05
Jerzy:
| | 1 | |
log1/2sinx = − |
| ⇔ sinx = (1/2)−1/2 = 21/2 = √2 |
| | 2 | |
8 paź 12:10
8 paź 12:11
Jerzy:
@www .. .przecież to jest zupełnie inne zadanie.
8 paź 12:14
www: no ale podobne......
8 paź 12:18
Jerzy:
Podobne

...tutaj jest inna podstawa logarytmu, a to wiele zmienia.
8 paź 12:20
moniq: Powiecie mi jak rozwiac to sin2x<2

Jak dla mnie x⊂R zgadza sie
8 paź 12:34
moniq: A sinus2x >1/2 juz nwm jak to rozw

8 paź 12:36
Jerzy:
To w końcu jaka jest treść zadania ? Co jest w podstawie log , a co jest argumentem sinusa ?
8 paź 12:37
moniq: W podstawie jest 1/2 , argumentem sin jest 2x
8 paź 12:40
Jerzy:
To patrz 12:10
sin(2x) = √2 ( brak rozwiązań )
8 paź 12:43
moniq: Skad to
8 paź 12:45
Jerzy:
Co ?
8 paź 12:46
moniq: Jak to wychodzi ze sin2x= pierwiastek z dwoch
8 paź 12:46
Jerzy:
Z definicji logarytmu.
8 paź 12:47
Jerzy:
I z faktu,że: (1/2)−1/2 = 21/2 = √2
8 paź 12:48
moniq: Przeciez yo jest bez log. Czy mozesz mi powiedziec jak to rozw: sin2x<2
8 paź 12:49
Jerzy:
A co to jest yo ?
8 paź 12:50
abcde: sin2x<2 jest zawsze
8 paź 12:51
Eta:
@
moniq
Popraw treść zadania
Widzę ( w podręczniku)
lewą stronę przepisałaś z zad.1.207 d) a prawą z zad.1,206 d)
8 paź 12:52
Jerzy:
Cześć
Eta 
.... dobre !
8 paź 12:53
moniq: *To. sin2x<2 powiesz jak to rozwiazac prosze
8 paź 12:53
abcde: sin2x<2 jest zawsze prawdziwe
8 paź 12:55
Jerzy:
⋀ x∊ R sinx < 2
8 paź 12:55
Jerzy:
⋀ x ∊ R sin(2x) < 2
8 paź 12:55
Eta:
Hej
Jerzy
8 paź 12:56
moniq: 1+log
2 sin2x + log
2²sin2x + log
2³sin2x +...=2/3
Jejku nwm jak ja to zrobilam
8 paź 12:56
Jerzy:
Spadaj.
8 paź 12:57
moniq: Ok to mi sie zgadza. A jak rozw sin2x>1/2
8 paź 12:57
Eta:
8 paź 12:57
iteRacja:
Eta Ty znasz zbiór Kurczabów na pamięć?!
Szacun! Wszystkie części?
8 paź 12:57
moniq: Przepraszam juz siedze 1,5 godz nad tym zadaniem i mi sie przed oczami zaczyna mienic
8 paź 12:58
Jerzy:
To nie do Ciebie
Eta
8 paź 12:58
8 paź 12:59
moniq: Dzieki wiem ale nwm skad tam u nich sie bierze to dziwne rozw sin2x>1/2

Jak to rozw
8 paź 13:04
8 paź 13:13
moniq: Dziekuję
8 paź 13:21