logarytmy, pomocy
mania: rozwiąż równanie:
| | 2 | |
1+ log2sin2x + log22sin2x + log32sin2x + ... = |
| dla x∊<0,π> |
| | 3 | |
8 wrz 22:59
ZKS:
a
1 = 1 q = log
2(sin(2x))
zał. sin(2x) > 0 ∧ |log
2(sin(2x))| < 1
Lewa strona suma nieskończonego ciągu geometrycznego.
8 wrz 23:03
mania: wychodzą mi jakieś głupoty...
8 wrz 23:12
mania: jak roziązac te założenia?
8 wrz 23:13
ZKS:
Zapisz tutaj to zobaczy się jakie głupoty Ci wychodzą pokaż je to Ci się pomoże.
8 wrz 23:22
mania: | | 1 | |
to założenie z wartością bezwzględną w jednym wyszło że sin2x<2 i sin2x> |
| |
| | 2 | |
8 wrz 23:37
mania: a to pierwsze założenie nie wiem jak zrobi..
8 wrz 23:38
ZKS:
| | 1 | |
sin(2x) > − |
| zgubiłaś minus. |
| | 2 | |
Dla jakiego x spełniona jest nierówność sin(2x) < 2?
8 wrz 23:40
kinia: x=1
8 wrz 23:47
ZKS:
Jeżeli x = 1 spełni nierówność sin(2x) < 2 to udowodnij to.
8 wrz 23:49
kinia: nie no nie spełni, nie pamiętam jak się juz to obliczało:(
8 wrz 23:52
ZKS:
Właśnie o to chodzi że spełni nierówność x = 1. To powiedz jakie wartości może przyjmować sinus
w jakim przedziale znajdują się wartości?
8 wrz 23:54
kinia: :(
8 wrz 23:58
ZKS:
Wiesz czy nie wiesz?
8 wrz 23:59
Piotr:

to dzięki
b.
9 wrz 00:00
ZKS:
Piotr Ci nawet podpowiedział.
9 wrz 00:02
9 wrz 00:05
ZKS:
Odczytaj z rysunku który narysował Piotr zobacz że ta funkcja idzie od góry do dołu nie
wychodząc poza pewne wartości.
9 wrz 00:08
9 wrz 00:09
mania: no nie wychodzi po za 1, my mamy odczytac dla ograniczonego bo dla x∊<0,π>
9 wrz 00:10
ZKS:
Ty ciągle piszesz argument a ja chce żebyś odczytała jakie wartości przyjmuje sinus tylko i
wyłącznie.
9 wrz 00:13
9 wrz 00:13
mania: <−1,1>
9 wrz 00:14
Piotr:
9 wrz 00:15
ZKS:
Właśnie czyli skoro nie wychodzi poza 1 i tutaj sam dopisze bo tego nie napisałaś −1 więc na
pewno sin(2x) nie osiągnie wartości większej od 2 czyli x ∊ R.
| | 1 | |
Teraz rozwiąż nierówność sin(2x) ≥ − |
| . |
| | 2 | |
9 wrz 00:15
ZKS:
| | 1 | |
Przepraszam dobrze tam napisałaś że sin(2x) > |
| już widocznie zmęczony jestem. |
| | 2 | |
9 wrz 00:20
9 wrz 00:31
ZKS:
To jest przedział czy co?
9 wrz 00:36
ZKS:
y = sin(2x)
9 wrz 00:38
9 wrz 00:38
ZKS:
| π | | 5 | | 1 | |
| + k * 2π < 2x < |
| + k * 2π / * |
| |
| 6 | | 6 | | 2 | |
| π | | 5 | |
| + k * π < x < |
| + k * π |
| 12 | | 12 | |
jednak z góry mamy nałożone że x ∊ (0 ; π) więc ostatecznie
9 wrz 00:44
ZKS:
Dokończ to Ci sprawdzę jak nie usnę.
9 wrz 00:45
mania: jeśli mogę wiedzziec to skończyłeś/aś już szkołe?
9 wrz 00:48
ZKS:
A to nawet takie pytania masz do tego zadania?
9 wrz 00:50
mania: ale ja nie wiem co dalej.
9 wrz 00:52
ZKS:
Zapisz tutaj jak dokańczasz to zadanie to sprawdzę Ci.
9 wrz 00:53
mania: hehe nie nno to nie do zadania

tak tylko pytam
9 wrz 00:53
ZKS:
Lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego a wzór na to jest
gdzie:
a
1 = 1 oraz q = log
2(sin(2x)).
9 wrz 00:55
ZKS:
Oczywiście żartowałem z tamtym pytaniem.
9 wrz 00:55
mania: | | 1 | |
no to to wiem, czyli mamy tak sn= |
| |
| | 1− log2(sin(2x)) | |
| | log10 10 | |
sn= |
| |
| | log10 10 − log2(sin(2x)) | |
9 wrz 01:00
ZKS:
| | 1 | |
Nic nie zamieniaj więc Sn = |
| czyli |
| | 1 − log2(sin(2x)) | |
| 1 | | 2 | |
| = |
| |
| 1 − log2(sin(2x)) | | 3 | |
9 wrz 01:04
mania: teraz mam przemnożyc na krzyż?
9 wrz 01:09
mania: nie mam pomysłu na to jak zrobic.
9 wrz 01:10
ZKS:
A podaj jaki wynik jest w odpowiedzi.
9 wrz 01:10
9 wrz 01:15
ZKS:
Okej to za chwilę to napisze.
9 wrz 01:16
ZKS:
| 1 | | 2 | | 3 | |
| = |
| / * |
| (1 − log2(sin(2x))) |
| 1 − log2(sin(2x)) | | 3 | | 2 | |
sin(2x) = 2
−1/2
| | π | | 3 | |
2x = |
| + k * 2π ∨ 2x = |
| π + k * 2π |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3 | |
x = |
| + k * π ∨ x = |
| π + k * π |
| | 8 | | 8 | |
Teraz sprawdzamy czy podane rozwiązania mieszczą się w naszej dziedzinie.
| | π | | π | | 5 | |
x = |
| należy do przedziału ( |
| ; |
| π) |
| | 8 | | 12 | | 12 | |
| | 3 | | π | | 5 | |
x = |
| π nie należy do przedziału ( |
| ; |
| π) |
| | 8 | | 12 | | 12 | |
Ostatecznie:
9 wrz 01:19
mania: dzięki ci wiekie
9 wrz 01:22
ZKS:
Tylko zauważ że ja jedno rozwiązanie odrzuciłem a u Ciebie w odpowiedzi jest inaczej ponieważ
dają dwie.
9 wrz 01:25
ZKS:
Na zdrowie i dobranoc bo już idę na spanie.
9 wrz 01:25
gielczunator: @ZKS: 1/12 < 3/8 < 5/12, obie poprawne
3 paź 18:32
5-latek: Witaj
ZKS po 4 latach
3 paź 18:43