Rozwiazywanie zadan fukncje wykladnicze
Sheritz: Wyznacz wartość parametru m dla której liczby 2m , 22m −47 , 2m +18 są kolejnymi
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego (an). Dla wyznaczonej wartości
parametry m podaj wyraz ogólny tego ciągu.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać😩
1 paź 15:39
Sheritz: Tzn tam dokladnie jest 2m, 2(2m)−47, 2(m)+18
1 paź 15:42
kochanus_niepospolitus:
nie ma to jak kopiować (nieudolnie) tekst z innej strony
1 paź 15:44
kochanus_niepospolitus:
2*a
2 = a
1 + a
3
2
2m+1 − 94 = 2
m + 2
m + 18
2*2
2m − 2*2
m − 112 = 0
t = 2
m ; t>0
t
2 − t − 56 = 0
(t−8)(t+7) = 0
stąd t =

, a więc m =
1 paź 15:46
Sheritz: Nie rozumiem w ogóle załozenia, czemu 2*a2=a1+a3
1 paź 16:19
1 paź 16:21
kochanus_niepospolitus:
Sheritz ... jest to jedna z podstawowych tożsamości w ciągu arytmetycznym, która wynika ze
wzoru ogólnego:
an = a1 + (n−1)r
stąd masz:
a1 = a1
a2 = a1 + r
a3 = a1 + 2r
więc: 2a2 = 2a1 + 2r = a1 + a1 + 2r = a1 + a3
1 paź 16:22
Sheritz: Ok, dzieki
1 paź 16:41