Funkcja odwrotna
german: Witam, jak wyliczyć funkcję odwrotną dla
sin2 x∊<−π2,0>
Wiem tyle że odwrotnością sinusa jest arcus sinus
1 paź 11:08
karty do gry :
y = sin2x
sinx = −√y
x = arcsin(−√y)
y = arcsin(−√x)
1 paź 11:39
german: dlaczego sinx=−√y
a nie sinx=√y
1 paź 12:25
karty do gry : patrz na przedział.
1 paź 12:25
german: niestety nie rozumiem
1 paź 12:28
1 paź 12:30
german: jest minus bo sinus w <−π2,0> przyjmuje wartości ujemne?
1 paź 12:33
karty do gry : tak.
y = sin2x
sinx = √y v sinx = −√y
Wybierasz opcję która spełnia warunek x ∊ [−π/2 , 0] czyli sinx < 0
1 paź 12:34
german: wielkie dzięki
1 paź 12:35
Mariusz:
Może coś takiego
2y=1−cos(2x)
1−2y=cos(2x)
2x=arccos(1−2y);
1 paź 13:38