matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kąty w okręgu
Paweł:
Oblicz promień okręgu oraz pole trójkąta ABC. 2/3 = 4/x+x+2 6x=12 x=2 r=4 Jak obliczyć pole trójkąta ABC?
29 wrz 22:14
Janek191:
Powinno być
2
4
=
3
2 r − 2
4 r − 4 = 12 r = 4 ====
29 wrz 22:21
Paweł:
Wychodzi tak samo, bo sobie oznaczyłem odcinek między 2 a O jako x, i odcinek między O a B jako x+2. A resztę znalazłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/245915.html
29 wrz 22:25
Eta:
29 wrz 22:30
Janek191:
h
2
= 4
2
− 1
2
= 15 h =
√
15
P = 0,5*8*
√
15
= 4
√
15
=====================
29 wrz 22:35
Paweł:
Dzięki.
29 wrz 23:13