Oblicz promień okręgu i pole trójkąta ABC
grucha:

Oblicz promień okręgu oraz pole trójkąta ABC
Wiem jak obliczyć promień. Z twierdzenia o cięciwach wynika, że
4*3=2*x
12=2x /2
x=6
Zatem średnica to 6+2=8
Zatem promień to 8/2=4
r=4
Kompletnie nie mam pomysłu jak obliczyć pole tójkąta ABC.
Mógłby kto pomóc?
8 kwi 21:12
Eta:

Zauważ ,że trójkąt EOC jest równoramienny o ramionach długości R=4
zatem
h =
√42−1=
√15
P(ABC)=......
8 kwi 22:34
P i P :
Również dziękuje bo nie miałem pomysłu na pole
17 wrz 09:11