Geometria analiyczna
Domi: Hej. Pomożecie .?
Środkiem odcinka AB jest punkt S. Oblicz długość odcinka AB jeżeli;
A=(2x,2y) B=(x−y, x+y) S=(2,4)
27 wrz 18:22
wiesiu:
Wzór na współrzędne środka odcinka.
1750
27 wrz 18:28
Domi: I jak dalej jak mamy ;
3x−y=4
3y+x=8
27 wrz 18:31
Milo:
4 = 3x − y
8 = x + 3y
12 = 9x − 3y
8 = x + 3y
Po dodaniu stronami
20 = 10x
x = 2
y = 3x − 4 = 2
Więc A = (4,4)
B = (0,4)
|AB| = 4
27 wrz 18:32
Domi: Dziękuję ☺
27 wrz 18:38
Domi: Pomożecie jeszcze w jednym lub naprowadzicie co dalej
Te same zadanie :
A=(x−2y,x+y) B=(2x−y,x+7) S=(3x−3y)
| | x−2y+2x−y | | x+y+x+7 | |
S=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
9x=−3y+3x
9y=2x+y+7
___________
27 wrz 18:56
5-latek: 3*2≠9
27 wrz 18:59
Domi: A sorry miało być 6 zamiast 9 .
27 wrz 19:00
5-latek: {6x=−3y+3x
{6y= 2x+y+7
{3x=−3y
{5y=2x+7
z 1 wyznacz x i podstaw do drugiego
masz uklad rownan
27 wrz 19:03
Domi: x=−y
y=1
x=−1
Tak .?
27 wrz 19:07
5-latek: Podstaw do wzorow i sprawdz
27 wrz 19:09
Domi: Dziękuję ☺
27 wrz 19:09