hej, proszę o pomoc
kkop: hej, proszę o pomoc:
Liczba 8+82+83+...+850 jest podzielna przez:
A.72
b. 32
c.16
d.144
24 wrz 15:37
Eta:
Odp A
poszukaj na forum ...... kilka razy to pisałam
24 wrz 15:43
kkop: wyszukałam po treści, ale nic nie znalazło...
24 wrz 15:45
5-latek: 
szukal/a niecale 2 minuty
24 wrz 15:47
24 wrz 15:56
Adamm: 72=8*9
8+82+...+850=(−1)+1+(−1)+...+1=0 mod 9
zatem 8+82+...+850 dzieli się przez 9, przez 8 oczywiście też, więc dzieli się przez 72
24 wrz 16:10
Adamm: przez 8 się dzieli, ale nie przez 16, bo 1+8+...+849 to liczba nieparzysta
więc tym bardziej nie przez 32
144=122=16*9 <− przez 16 też się nie dzieli
można było tak po prostu wykluczyć resztę odpowiedzi zamiast kombinować
24 wrz 16:16
kkop: Dziękuję za pomoc. Zadania szukałam przed dodaniem postu

Ale widocznie coś nie wyszło.
Dzięki raz jeszcze!
24 wrz 16:33