Proszę o pomoc w zadaniach
laura: Zad. 1
Liczba 8+82+83+...+850 jest podzielna przez:
A. 72
B. 32
C. 16
D. 144
Zad. 2
Odwrotność liczby (1−12)(1−13)(1−14)...(1−12014) jest:
A. Podzielna przez 7
B. liczbą pierwszą
C. podzielna przez 1007
D. podzielna przez 11
Zad. 3
Oblicz wartość wyrażenia (3108)−log6√6 64 .
22 wrz 20:04
'Leszek: Zad 2)
| | 2−1 | | 3−1 | | 2014−1 | | 2013 ! | |
Rozpisz : |
| * |
| *.....* |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 2014 | | 2014 ! | |
| | 2014 ! | |
Odwotnosc tej liczby to : |
| = 2014 = 2*1007 |
| | 2013 ! | |
22 wrz 20:21
Eta:
1/ grupujemy po dwa wyrazy i wyłączamy przed nawias
otrzymując
8(1+8)+8
3(1+8)+...+8
49(1+8)= 9*(8+8
3+...+8
49)= 9*8(1+8
2+...+8
48)=72k, k∊C
podzielna przez
72
A)
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 2012 | | 2013 | |
2/ |
| * |
| * |
| * |
| *.....* |
| * |
| = |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 2013 | | 2014 | |
po uproszczeniu
to odwrotność tej liczby jest liczbą........
dokończ i podaj poprawną odp
| | 3 | |
i log6√664= log63/243= |
| log64=2log64 |
| | 3/2 | |
( 6
−2)
2log64 = 4
−4=....
22 wrz 20:28
RadekNieJadek:
Eta w 3/ nie przepisałaś minusa przed 2 log6 4
22 wrz 20:33
Eta:
A no tak ( nie zauważyłam go sorry
zatem odp to 4
4=256
Dzięki "niejadku" .............. łap

( wspomaga apetyt
22 wrz 20:40
RadekNieJadek:
dziekuję, ale apetyt to już mam
ja jestem NieJadek bo jestem plus size (w języku matematyki to się pisze XXXL)
22 wrz 20:44
Eta:
Ja tylko S
22 wrz 20:45