wielomian
oleg: Wielomian w(x) przy dzieleniu przez (x2−2 ) daje resztę 2x−1, a przy dzieleniu przez (x2+3)
resztę −8x−6.
Jaka resztę otrzymamy dzieląc w(x) przez (x2−2)(x2+3) nie wiem jak się zabrać, proszę o pomoc
24 wrz 12:36
Eta:
Reszta będzie taka sama jak reszta z dzielenia obydwu reszt
czyli (2x −1) : (−8x−6) = −1/4
−2x− (3/2)
−−−−−−−−−−−−−−
= −2,5 −−− szukana reszta
24 wrz 14:36
5-latek: Dzien dobry
Eta 
prosze wytlumacz dlaczego tak ?
24 wrz 14:40
oleg: no właśnie dlaczego ?
24 wrz 15:03
5-latek: Tyle jestes na forum i dopiero teraz zadajesz to pytanie ?
24 wrz 15:05
24 wrz 15:09
5-latek: dziekuje .
24 wrz 15:17
dsaa: Mógłby ktoś to rozpisać? Nie rozumiem mimo tlumaczenia
24 wrz 19:39
oleg: Próbuje rozpisać ale tez mi nie wychodzi
24 wrz 19:54
Mila:
Skąd masz to zadanie? LO czy studia?
25 wrz 00:02
Adamm: Eta, nie zrozumiałaś przekazu Bogdana
W(x)=(x2−2)(x2+3)*Q(x)+R(x)
R(x)=(x2−2)*(ax+b)+2x−1
R(x)=(x2+3)*(a'x+b')−8x−6
(x2+3)*(a'x+b')−8x−6=(x2−2)*(ax+b)+2x−1
a'x3+b'x2+(3a'−8)x+3b'−6=ax3+bx2+(2−2a)x−2b−1
a'=a, b'=b
3a−8=2−2a ⇒ a=2
3b−6=−2b−1 ⇒ b=1
R(x)=(x2−2)(2x+1)+2x−1=2x3+x2−2x−3
25 wrz 00:28
Iujo: Mozesz wyjasnic czemu zapisales r(x) w taki sposob? W tresci jest podane ze w(x) po podzieleniu
daje reszty 2x−1 i −8x−6 a nie r(x)
25 wrz 09:13
Adam: R(x) − reszta z dzielenia W(x) przez (x2−2)(x2+3)
myślałem że to oczywiste
25 wrz 11:05
zombi: Jeszcze inny sposób, bez wprowadzania zmiennych a,b,a
',b
'.
Z założeń otrzymujemy dwie równości:
W(x) = (x
2−2)Q
1(x) + (2x−1) (
1)
oraz
W(x) = (x
2+3)Q
2(x) + (−8x−6) (
2).
Następnie mnożymy (
1) przez (x
2+3), a (
2) przez (x
2−2), otrzymując:
(x
2+3)W(x) = (x
2+3)(x
2−2)Q
1(x) + (x
2+3)(2x−1)
(x
2−2)W(x) = (x
2+3)(x
2−2)Q
2(x) + (x
2−2)(−8x−6)
odejmując stronami dostajemy, że
5W(x) = (x
2+3)(x
2−2)[Q
1(x)−Q
2(x)] +[
(x2+3)(2x−1)−(x2−2)(−8x−6) ]
Dzieląc przez 5 to co na niebiesko otrzymujemy resztę, czyli
2x
3+x
2−2x−3.
25 wrz 13:23
Mila:

dla Panów.
25 wrz 14:48
Mila:
III sposób tradycyjny
W(x)=(x2)*P(x)+(2x−1) ↖ to mamy
W(x)=(x2+3)*Q(x)+(−8x−6)↖ to mamy
W(x)=(x2+3)*(x2−2)*S(x)+R(x)↖ tego szukamy
R(x)=ax3+bx2+cx+d − postać reszty
R(√2)=2√2−1
R(−√2)=−2√2−1
R(√3*i)=−8√3*i−6
R(√3*i)=8√3*i−6
Możemy zapisać układ równań, skąd:
a=2, b=1 c=−2, d=−3
Nie piszę całego rozwiązania , bo powyższe są lepsze.
Jednak autor powinien ćwiczyć umysł i próbować skończyć, aby się
przekonać o wyższości podanych rozwiązań przez Zombi i Adamma
25 wrz 15:17
oleg: dzięki, zadanie LO
25 wrz 21:21