ins: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)= x4+ 2x2-3 jest wielomianem
R(x)= x3 - 2x2+x+2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=
x2-1
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego zadania.
18 sty 19:24
puma:
Już rozwiazane! w poprzednim poście!
Bogdan podał... najprostszy ze sposobów!
19 sty 16:18
Bogdan:
Podałem bez uzasadnienia. Podam je później.
19 sty 16:32
Bogdan:
Jeśli reszta z podzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x), przy czym
P(x) = F(x)*G(x), jest równa R(x), to reszta z podzielenia W(x) przez F(x)
jest równa reszcie z podzielenia R(x) przez F(x).
Uzasadnienie:
W(x) R(x) W(x) R(x)
------ = Q(x) + ------- → ----------- = Q(x) + ------------ / * G(x)
P(x) P(x) F(x)*G(x) F(x)*G(x)
W(x) R(x)
-------- = Q(x)*G(x) + -------
F(x) F(x)
A więc dla obliczenia reszty z dzielenia W(x) przez F(x) wystarczy
podzielić R(x) przez F(x)
20 sty 00:05
'Leszek: Uzupelnienie:
| | R(x) | | r(x) | |
Powinno byc : |
| = H(x) + |
| i to r(x) jest szukana reszta ! ! |
| | F(x) | | F(x) | |
25 wrz 13:31