jak to?
Mateusz: Jak to obliczyć?
x3−3x+2=0
23 wrz 18:43
Jerzy:
Zauważyć,że x = 1 jest pierwiastkim.
23 wrz 18:45
5-latek: napisalem ci przeciez
x=1 (jeden z pierwiastkow
(x3−3x+2) : (x−1) dziel
23 wrz 18:46
Mateusz: Czemu dzielić przez (x−1)?
23 wrz 18:48
23 wrz 18:49
Mateusz: Tylko, że ja takiego twierdzenia nie miałem i nie mogę go użyć
23 wrz 18:55
5-latek: jak nie miales skoro piszssz ze przygotowujesz sie do matury ?
23 wrz 18:57
23 wrz 18:58
Adamm: niektórzy ludzie rodzą się autystyczni
23 wrz 18:58
Mateusz: Ja jestem innym Mateuszem niż tym co tamto pisał
23 wrz 18:58
Mateusz1235: Nie wiedziałem że ktoś ma taki nick
23 wrz 18:58
Mateusz1235: Bede miał taki
23 wrz 18:59
Adamm: do siebie mówię, jakby co
23 wrz 19:00
Mateusz1235: Pomożecie mi w tym?
23 wrz 19:03
5-latek: Jesli miales dzielenie wielomianow to tak
(x3−3x+2) : (x−1)
Podejrzewam z e bylo tylko jest ból bo brakuje x2
To zrob tak
(x3+0x2−3x+2) : (x−1) =
23 wrz 19:06
5-latek: Tam ma byc +3x (popraw sobie
23 wrz 19:07
Mateusz1235: I dalej jak będzie?
23 wrz 19:08
23 wrz 19:09
Milo: x3 − 3x + 2 = x3 − x2 + x2 − 3x + 2 = x2(x − 1) + (x − 1)(x − 2) = (x − 1)(x2 + x − 2) =
(x + 2)(x −1)2
23 wrz 19:10
Mateusz1235: Milo to jest wynik po tym podzieleniu?
23 wrz 19:13
Milo: Nie, to jest inaczej zapisany wielomian x3 − 3x + 2
Po podzieleniu powinno Ci wyjść x2 + x − 2
23 wrz 19:15
5-latek: Nie . rozwiazal to metoda grupowania wyrazow
23 wrz 19:15
Mateusz1235: Pomóżcie mi w tym bo ja to nie wiem już sam czego ja tu nie wiem
23 wrz 19:18
Jerzy:
Nie rżnij głupa i spadaj z forum.
23 wrz 19:25
Mateusz1235: Kiedy nie umiem a by moglibyście mi pomóc
23 wrz 19:28