nierównósci
Katarin: Oblicz wartość wyrażenia dla x=3√4
(x+√5)(x2−√5x+5)−(√5−x)(x2+√5x+5)
Proszę o obliczenia szczegółowe
23 wrz 17:44
RadekNieJadek:
prześlij, to co się udało wyliczyć, sprawdzimy
23 wrz 17:47
Adamm: =x3+5√5−(5√5−x3)=2x3=8
23 wrz 17:50
Katarin: Właśnie coś mi nic nie wychodzi
23 wrz 17:51
Katarin: A możesz od początku te obliczenia?
23 wrz 17:51
23 wrz 17:51
Katarin: Nie rozumiem
23 wrz 18:00
Adamm: to się zastanów przez chwilę
23 wrz 18:06
'Leszek: Zastosuj wzory skroconego mnozenia: a3 − b3 = ..........
oraz : a3 + b3 = .......
23 wrz 18:08
Katarin: Kiedy nie potrafię dalej obliczyć bo się gubię w obliczeniach
23 wrz 18:15
Adamm: to pokaż obliczenia
23 wrz 18:16
Katarin: To za chwilkę bo mam coś problem z łacznościa internetu
23 wrz 18:19
Mila:
(x+√5)(x2−√5x+5)−(√5−x)(x2+√5x+5)=
(x3+√53)−(√53−x3)=x3+√53−√53+x3=2x3
w(3√4)=2*(3√4)3=2*4=8
(a+b)*(a2−ab+b2)=a3+b3
a=x, b=√5
23 wrz 22:38