dwukrotny pierwiastek wielominanu
abc: Dla jakich a oraz b liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x) = x4 − ax3 + 2ax2 − 6x + b ?
Uprzejmie proszę o pomoc i z góry dziękuję.
23 wrz 15:38
23 wrz 15:54
Adamm: W(1)=a+b−5=0
W'(x)=4x3−3ax2+4ax−6
W'(1)=a−2=0 ⇒ a=2
b=5−a=3
W''(x)=12x2−6ax+4a
W''(1)=12−2a≠0
odp. a=2, b=3
23 wrz 16:02
Jack: Adamm, dlaczego druga pochodna?
jako, że (x−1)2 to to nie powinno być, że na 100% pochodna się tam zeruje?
23 wrz 16:20
Adamm: ?
23 wrz 16:21
Jack: Bo sprawdzasz drugą pochodną czy jest różna od zera i jestem ciekaw dlaczego...
Przecież to sprawdza czy nie ma punktu przegięcia...
23 wrz 16:23
Adamm: upewniam się że dla a=2, b=3 pierwiastek jest dwukrotny
np. dla W(x)=(x−1)3 mamy W(1)=0, W'(1)=0, ale również W''(1)=0
więc pierwiastek nie jest podwójny
23 wrz 16:25
Jack: Ale w tresci zadania jest, ze pierwiastek jedynka jest podwójna, wiec przypadek (x−1)3 raczej
odpada...
23 wrz 17:25
Adamm: to był przykład
23 wrz 17:26
Adamm: jeśli W(k)(x0)=0 dla k=1, 2, ..., n to x0 jest pierwiastkiem co najmniej n−krotnym tego
wielomianu
spróbuj udowodnić takie twierdzenie
23 wrz 17:31