równanie z logarytmem w wykładniku
Frangula: podpowiedzcie jak zacząć
x
3−log x3 = 900
| | x | |
w wykładniku jest dokłdnie tak: 3−log |
| |
| | 3 | |
22 wrz 15:36
22 wrz 16:25
Frangula: dizękuję!
22 wrz 17:16
Eta:
22 wrz 17:35
Adamm: x>0
x=1 to
1=900 sprzeczność
x≠1 to
log
x900=3−log(x/3)
2log
x3+2log
x10=3+log3−logx
| | log3 | | 1 | |
2 |
| +2 |
| =3+log3−logx |
| | logx | | logx | |
log
2x−(3+log3)logx+2log3+2=0
Δ=(log3−1)
2
logx=log30 lub logx=log100
x=30 lub x=100
sprawdzamy
x=30 to x
3−log(x/3)=30
2=900
x=100 to x
3−log(x/3)=100
log30=30
2=900
22 wrz 17:48
Frangula: dzięki, od trzech dni walczę

i logarytmuję to logarytmami o różnych podstawach,
ale x w podstawie nie przyszło mi do głowy
22 wrz 18:03
Eta:
22 wrz 18:27
'Leszek: log x3−log(x/3) = log 900 , D: x> 0
( 3 − log(x/3))*log x = log 900
(3 − log x + log 3 ) * log x = log 900
podstawienie : log x = t
3t − t2 + t*log 3 = log 900
t2 −( 3 + log 3)*t + 2*log 3 = 0
dokoncz !
22 wrz 19:40
Eta:
@
Leszek czytaj wpis z
16:25
22 wrz 19:52
'Leszek: Tak, mam blad w druku : powinno byc log 900 = 2 + 2log 3
22 wrz 19:57