Pazdro III 4.25f - rozwiąż równanie
cojaturobieo3: x
3−log(x/3)=900
W poprzednich przykładach próbowałam to wciągnąć pod logarytm(? nie wiem czy tak się mówi)ale
teraz nie mogę dobrać podstawy żeby wyszło...
Ma ktoś pomysł?
12 sie 13:14
ICSP: Spójrzmy
Mamy logarytm więc x > 0
i dalej :
x
3 − log(x/3) = 900 . Logarytmując logarytmem dziesiętnym :
| | x | |
log x * (3 − log |
| ) = log 900 |
| | 3 | |
log x * (3 − logx − log3) = 2log3 + 2
przyjmując t = logx
t(3 − t + log3) = 2log3 + 2
−t
2 + 3t + tlog3 − 2log3 − 2 = 0
−t
2 +2 t + t − 2 + tlog3 − 2log3 = 0
−t(t−2) + 1(t−2) + log3(t−2) = 0
(t−2)(−t + 1 + log3) = 0
t = 2 v t = 1 + log 3
Dostajemy wiec dwa rozwiązania
x = 100 albo x =30
12 sie 13:26
cojaturobieo3: Dziękuję
12 sie 13:32
ICSP: Jest jeden błąd w znakach który później o dziwo poprawiłem
12 sie 13:33
ZKS:
Inaczej.
Oznaczmy sobie jako log (x) = y wtedy x = 10
y dostajemy
(10
y)
3 − y + log 3 = (10 * 3)
2
zauważamy że 3 = 10
log 3 oraz korzystamy a
n * a
m = a
n + m
10
−y2 + (3 + log 3)y = 10
2(1 + log 3)
−y
2 + (3 + log 3)y = 2(1 + log 3)
y
2 − (3 + log 3) + 2(1 + log 3) = 0
Δ = 9 + 6log 3 + log
2 3 − 8 − 8log 3 = (1 − log 3)
2
√Δ = |1 − log 3| = 1 − log 3
| | 3 + log 3 − 1 + log 3 | |
y1 = |
| = log 3 + 1 |
| | 2 | |
| | 3 + log 3 + 1 − log 3 | |
y2 = |
| = 2 |
| | 2 | |
x = 10
log 3 + 1 = 30
x = 10
2 = 100
12 sie 13:41