rozwiązanie równania
seba: −x2−x+√2=0
Jak rozwiązać to równanie za pomocą wzorów viete'a?
21 wrz 19:24
Jerzy:
x1 + x2 = −1
x2*x2 =−√2
21 wrz 19:35
seba: Doszedłem do tego samego, ale nie wiem co dalej z tym zrobić. Po wyliczeniu x1 z pierwszego
równania i podstawieniu do drugiego wyszło mi dokładnie to samo równanie kwadratowe co na
początku
21 wrz 19:39
karty do gry : Nic dziwnego.
Wzory Viete'a ewentualnie pozwalają na odgadnięcie pierwiastków a nie na ich wyznaczenie
Od wyznaczenia masz odpowiednią funkcję i odpowiednie wzory:
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
21 wrz 19:44
Jerzy:
Bo wzory Viete'a nie służą do rozwiązywania takich równań.
Slyszales cos o wyrozniku trojmianu kwadratowego ?
21 wrz 19:45
Mila:
x2+x−√2=0
Można zapisać:
x1+x2=−1
x1*x2=−√2
raczej trudno będzie wyznaczyć x1 i x2
21 wrz 20:07
Mariusz:
1. Funcja symetryczna to taka która pozostaje niezmienna po dowolnej permutacji
swoich zmiennych (argumentów)
2. Wyróżnik wielomianu to funkcja symetryczna pierwiastków tego równania
3. Wielomian będący funkcją symetryczną można przedstawić w sposób jednoznaczny
jako skończoną sumę iloczynów funkcji symetrycznych podstawowych
4. Wzory Vieta wiążą funkcje symetryczne podstawowe pierwiastków równania
z jego współczynnikami
Tutaj trzeba raczej zadziałać w ten sposób
x
1−x
2=d
x
1+x
2=−1
x
1−x
2=d
x
1+x
2=−1
(x
1−x
2)
2=d
2
Teraz już obie funkcje
f
1(x
1,x
2)=x
1+x
2
oraz
f
2(x
1,x
2)=(x
1−x
2)
2
są symetryczne i można je wyrazić za pomocą funkcji symetrycznych podstawowych
a następnie z wykorzystaniem wzorów Vieta za pomocą współczynników wielomianu
22 wrz 19:20