Działania na pierwiastkach
Szymon: √2x+2√2x−1 − √2x−2√2x−1
Może mi ktoś wyjaśnić krok po kroku jak obliczyć tego typu zadanie?
20 wrz 23:09
Mila:
Co masz obliczyć?
Jakie jest polecenie?
20 wrz 23:13
Szymon: Uprość wyrażenie
20 wrz 23:15
Mila:
Napisz co jest pod pierwiastkiem, bo nie wiem co tam jest.
20 wrz 23:36
Mila:
pod pierwiastkiem jest 2x+2√2x−1 ?
20 wrz 23:41
Szymon: Tak, 2x+2√2x−1 a w drugim 2x−2√2x−1
20 wrz 23:48
20 wrz 23:54
Jack: nalezy oczywiscie zauwazyc cos, a mianowicie:
2x + 2√2x−1 = 2x − 1 + 1 + 2√2x−1 = 2x−1 + 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 + 1)2
czyli pierwszy pierwiastek
√2x+2√2x−1 = √(√2x−1+1)2 = |√2x−1+1| = √2x−1 + 1
teraz ten drugi analogicznie
2x − 2√2x−1 = 2x−1 − 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 − 1)2
zatem ten drugi pierwiastek to nam daje
√(√2x−1 − 1)2 = |√2x−1−1| = √2x−1 − 1
no i teraz odejmujemy
√2x−1 + 1 − (√2x−1−1) = 1+1 = 2
oczywiście tak jest dla określonej dziedziny,
ale z tego co pamiętam jak robiłem to zadanie to właśnie taki miałbyć wynik.
20 wrz 23:54
Jack: W zalozeniach zadania to bylo ze x>1
21 wrz 00:00