Uprość wyrażenie
Kacper: √2x+x√2x−1−√2x−2√2x−1
8 lut 19:43
Kacper: Przepraszam, wkradł się błąd w pierwszy zapis. Powinno być:
√ 2x + 2√2x − 1 − √ 2x − 2√2x − 1 (2x − 1) całe jest pod pierwiastkiem, nie tylko 2x
doszedłem to takiego etapu:
√ 2(x + √2x − 1 ) − √ 2(x − √2x − 1) = √2 * √ x + √2x − 1 − √2 * √ x −
√2x−1 = √2 (√ x + √2x − 1 − √ x − √2x − 1)
i nie wiem co dalej ;c
8 lut 20:02
Eta:
Ejj ... myślę,że tak ma być :
√2x+2√2x−1−
√2x−2√2x−1 i do tego z dopiskiem:
dla x>1
dobrze się domyślam?
8 lut 20:06
Kacper: tak, pomyliłem się w pierwszym zapisie
8 lut 20:08
Eta:
x>1 czy dodatkowo taki masz warunek
w2= 2x+2√2x−1−2√(2x+2√2x−1)(2x−2√2x−1)+2x−2√2x−1=
= 4x−2√4x2−4(2x−1)= 4x −4√x2−2x+1= 4x−4|x−1|
dla x>1 w2=......... w=.....
8 lut 20:16
Eta:
i w>0
8 lut 20:17
Kacper: tak, jest warunek
x>1
dziękuję bardzo!

nie pomyślałem o podniesieniu całości do kwadratu
8 lut 20:26
Eta:
Na przyszłość pisz dokładną treść zadania ! bo od tego zależy poprawne rozwiązanie
8 lut 20:28
Kacper: ok, następnym razem będę pamiętał
jeszcze raz dziękuję!
8 lut 20:34
Eta:
Podam jeszcze 2 sposób
√2x−1=t , t≥0 i [c[x>1] ⇒ 2x−1=t2 ⇒ t2+1=2x , t>1
√t2+1+2t−√t2+1−2t = |t+t|− |t−1|= t+1−t+1=2 , bo t>1
to: w=2
8 lut 20:54
Eta:
poprawię wpis ... i x>1
8 lut 20:57
bezendu:
Witam Eta o co Ci chodziło wczoraj z tym sygnałem ?
8 lut 21:10
Eta:
8 lut 22:18