Trójkąt na 2 pola
wiesiu: Trójkąt ABC podzielono odcinkiem równoległym do podstawy AB na 2 wielokąty o równych polach. W
jakim stosunku tenże odcinek dzieli odcinek AC?
14 wrz 20:03
wiesiu: Pomoże ktoś?
14 wrz 20:21
Adamm:

P
ABDE=P
CDE
ΔDEC~ΔABC w skali k
| 1 | | 1 | |
| (DE+AB)*(hAB−hDE)= |
| *DE*hDE |
| 2 | | 2 | |
(1+k)*AB*h
AB*(1−k)=k
2*AB*h
AB
1−k
2=k
2
k=
√2/2
DC=
√2AC/2
odp. w stosunku (
√2/2):(1−
√2/2)=
√2+1
14 wrz 20:23
kochanus_niepospolitus:

z tw. Talesa:
układ równań z którego masz proporcję
14 wrz 20:25
Eta:

trójkąty podobne ABC i EFC z cecy (kkk) w skali k>0
zatem
| x+y | | x | |
| =√2 ⇒ x=y(√2−1) to |
| = √2−1 −−−− stosunek podziału |
| y | | y | |
14 wrz 20:30
Eta:
| | x+y | | x | | x | |
Można też ... |
| =√2 ⇒ |
| +1=√2 ⇒ |
| =√2−1 |
| | y | | y | | y | |
14 wrz 20:38
wiesiu: Słaby mam dziś dzień do matmy, muszę to jutro przemyśleć ale dzięki za odpowiedzi
14 wrz 21:05
Eta:
Odpocznij i zjedz.......
14 wrz 21:13
Powracający:

trojkaty ABC i EFC sa podobne na podstawie cechy podobienstwa trojkatow KKK
Masz dwie proste rownolegle przeciete nsieczna
ABIIEF i sieczne AC i BC
∡CAB= ∡CEF jako odpowiadajace
∡CBA= ∡CFE jak odpowiadajace
∡γ wspolny dla obu trojkatow
14 wrz 21:24
Powracający:

| | 2P | |
Rozumiem ze mamy dwa wielokaty to k2= |
| |
| | P | |
A jakby bylo tak jak na rysunku i wyznaczyc w jakim stosunku dziela te dwie proste
rownolegle dziela odcinek AC
tez rowne pola
14 wrz 21:36
Powracający:
14 wrz 21:42
Powracający: Podbijam
15 wrz 20:32
15 wrz 21:35
Powracający: Dziekuje Eta.
15 wrz 21:37
Eta:
Omg

6 lat minęło ..... jak jeden dzień
15 wrz 21:38
Mila:
Licz tak , jak
Eta.
Zaczynam :
|AC|=b
| | √P | | √3 | | √3 | |
1) ΔDCE∼ΔABC w skali k= |
| = |
| ⇔z= |
| b |
| | √3P | | 3 | | 3 | |
| | √2P | | √6 | |
2) ΔCFG∼ΔABC w skali k= |
| = |
| ⇔ |
| | √3P | | 3 | |
| | √6 | | √3 | | √6−√3 | |
y= |
| b− |
| b=( |
| )b |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
liz dalej sam
15 wrz 21:45
Powracający: Mila widzialem taki problem dlatego zapytalem
ja tego nie ogarniam chociaz jeszcze jest czas
15 wrz 22:13
bezendu:
6 lat minęło, ale talent nadal ten sam
15 wrz 22:32
Mila:
Powracający Przecież masz wytłumaczone, licz dalej, musisz się wczytać.
Niewiele brakuje do końca.
15 wrz 22:37
Mila:
bezendu , jak przebiega kariera edukacyjna, zawodowa?
15 wrz 22:39
Powracający: Tak zrobie jak piszsesz .Dokladnie wczytam sie i sprobuje to rozkimac .
na razie robie lzejsze zadania
15 wrz 22:47
wiesiu: No dziś to się wydaje takie proste
15 wrz 22:50
Eta:
15 wrz 23:03
bezendu:
Mila, własnie jestem na etapie kończenia pracy inżynierskiej. Praca już mam nadzieję, że stała
będzie od października. Mgr nie planuję raczej.
Pozdrawiam
15 wrz 23:11
Mila:
Gratuluję. Powodzenia. Dojrzewaj spokojnie do magisterki.
15 wrz 23:21
Powracający: Sprobuje dokonczyc
Stad
x= b−(z+y)
x= b(1−
√6}{3})
16 wrz 23:35
Powracający: Czy jest dobrze ?
16 wrz 23:55
Adamm: wygląda dobrze
17 wrz 00:46
Powracający: Dzieki. Zaczynam co nieco z tego podobienstwa łapać
17 wrz 00:48