:)
Wikaa: Mam pytanie odnośnie tych wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
Czy jak mam np. wzór sin(180−α) = sinα
To jak mam wyliczyć przykładowo sin147stopni
To mam to zrobić tak:
sin(180−147)=sin33 ..
Czy tak:
sin(180−33)=sin33
14 wrz 15:23
Wikaa: Bo jakby cały czas robiłam tym "drugim" sposobem, a dzisiaj koleżanka zrobiła zadanie tym
pierwszym no i teraz mam zagwozdkę, jak to się w końcu robi XD
14 wrz 15:25
mat: no 147=180−33
więc
sin(144)=sin(180−33)=sin(33)
14 wrz 15:25
Wikaa: Czyli ok. Dobra, dzięki wielkie
14 wrz 15:26
mat: 147 oczywiscie zamaist 144
14 wrz 15:26
Wikaa: Tak, tak
14 wrz 15:27
mat: chociaz zobacz ze to na to samo wychodzi

sin(147)=sin(180−33)=sin33
sin(147)=sin(180−147)=sin(33)
14 wrz 15:28
Wikaa: No właśnie i dlatego się zastanawiałam w jaki sposób się to poprawnie wykonuje.
A jak myślisz, gdyby się to rozwiązało tak: sin(147)=sin(180−147)=sin(33) to nauczyciel by
zaakceptował?
14 wrz 15:30
mat: tak, absolutnie!
14 wrz 15:31
mat: po prostu tu korzystasz ze wzoru sin(180−x)=sinx po pierwszej linijce, a tam po drugiej
14 wrz 15:32
Wikaa: Ok, to chociaż tyle.
14 wrz 15:33
Adamm: pamiętaj o stopniach
sin(180−x)≠sinx
sin(180o−x)=sinx
14 wrz 15:33
Wikaa: Tak wiem, ale nie mogłam ich tutaj znaleźć i dlatego nie zapisałam.
14 wrz 15:34
mat: nie napisalem oczywiscie z lenistwa (domyślnie)
14 wrz 15:34
Adamm: podnieś o do potęgi, będziesz mieć stopnie
14 wrz 15:34
mat: mozna napisać do potęgi o, np 180
o, ale wazne ze sie zrozumielismy
14 wrz 15:35
Wikaa: Aaa no tak, nawet o tym nie pomyślałam żeby to tak zrobić
14 wrz 15:35