2 przykłady potęgowania
dunka: a) (−0,5)
3 =

b) (0,125)
−23 =
13 wrz 21:43
13 wrz 21:45
dunka: nie ogarniam tego po części, dlatego chcę żeby ktoś podał wynik i żebym doszła do tego jak i
dlaczego...
13 wrz 21:46
5-latek: A jak zapiszsesz tak
13 wrz 21:46
dunka: a) = −1/2
b) (18)−2/3 = 3√8
13 wrz 21:50
dunka: dobrze ? bo nie jestem pewna .
13 wrz 21:51
Jerzy:
Masz pojęcie , co to jest potęgowanie ?
13 wrz 21:52
dunka: no właśnie gubię się w tych wzorach i zasadach potęgowania
13 wrz 21:56
mat: to najpierw poogladaj sobie pare przykładów ze strony, którą podał 5−latek
13 wrz 21:57
5-latek: a)= −U{1}[8}
ogolnie
| | 1 | |
b) |
| )−2/3= 83/2= 3√82= 3√64=4 bo 43=64 |
| | 8 | |
13 wrz 21:58