13 wrz 17:07
13 wrz 17:12
5-latek: Do kąta 90o przeciez masz w ksiazce
Powyzej 906o wzory redukcyjne
13 wrz 17:12
13 wrz 17:17
Joanna: No ale co z tymi, co mają mniej?
Przepraszam, ale ja nie rozumiem tego tematu, naprawdę.
13 wrz 17:18
mat: jest okej, ale tangensy i cotangensy zrób moze tak :
tg=sinus/cossinus
ctg=1/tg
chyba prosciej
13 wrz 17:19
mat: z tymi co mają mniej niz 90 dałem ci link do tabelki, no naucz sie jej i tyle!
13 wrz 17:19
5-latek: Kliknij na link od mat i zjedz troche nizej
Tam masz tabelke
13 wrz 17:20
Joanna: Czyli mam to tylko przepisać jakby?
Nie liczy sie tego? Bo wiecie, ja mam bardzo upartego profesora i nie wiem czy on to
zaakceptuje
13 wrz 17:24
mat: kliknij pod tabelką: Obliczanie tych wartości
Masz wyprowadzone skad sie to bierze
13 wrz 17:46
5-latek:

Trojkat rownoramienny prostokatny zauwaz ze to polowa kwadratu
wyprowdzmy sin45
o
z definicji sinusa
| | a | | 1 | | √2 | |
sin45o= |
| = |
| = |
| |
| | a√2 | | √2 | | 2 | |
cos 45
o to samo
Wszystko z definicji funkcji trygonometrcznych (powinny byc znane
13 wrz 18:48
5-latek:

Zauwaz ze trojkat prostokatnyACD 30
o 60
o 90
o (zwany pięknym trojkatem to polowa trojkata
rownobocznegoABC o boku a .
Z tw Pitagorasa obliczmy CD
| | 3 | | √3 | |
CD= √a2−0,25a2 = √ |
| a2= a |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 0,5a | | 1 | |
No to teraz sin30 = |
| = 0,5= |
| ( z definicji |
| | a | | 2 | |
| | CD | | √3 | |
cos30o= |
| a√3}{2}/ a = |
| |
| | AC | | 2 | |
Licz dalej sin60 cos 60 tg60 tg30
Najpierw z e wzorow z definicji .
13 wrz 19:06