Równanie
Ola: Jak pogrupować żeby dalej ruszyć
sinxcos2x=sin2xcos3x−0,5sin5x
13 wrz 17:01
mat: sin2x=2sinxcosx
sin5x=sinx(2cos2x+2cos4x+1)
i wtedy albo sinx=0 albo.... (dzielimy przez sinx obie strony)
13 wrz 17:06
Ola: Nie bardzo rozumiem tego przekształcenia sin5x
13 wrz 17:36
Adamm: 2sinxcos2x=sin(−x)
2sinxcos2x=−sinx
sinx=0 lub cos2x=−1/2
itd.
13 wrz 17:40
Adamm: trochę się popsuło
| | sin(2x−3x)+sin(2x+3x) | |
sin2xcos3x= |
| |
| | 2 | |
13 wrz 17:41
karty do gry : Chcemy zamienić sin2xcos3x na sumę dwóch sinusów:
| | x + y | | x − y | |
sinx + siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
skąd x = −1 oraz y = 5
| | 1 | |
sin2xcos3x = |
| (sin(−x) + sin(5x)) |
| | 2 | |
Podstaw do równania i zobacz co wyjdzie.
13 wrz 17:45
13 wrz 17:46
karty do gry : Jestem zbyt wolny
13 wrz 17:46
Adamm:
13 wrz 17:47
Mila:
sinxcos2x=sin2xcos3x−0,5sin5x /*2⇔
(*) 2sinx*cos2x=2 sin 2x*cos3x−sin5x
1) 2sinx*cos2x=sin(x+2x)+sin(x−2x)= masz ten wzór w tablicach
=sin3x−sinx
2) sin2xcos3x=sin(2x+3x)+sin(2x−3x)=sin5x−sinx
równanie (*) ma postać:
sin3x−sinx=sin5x−sinx−sin5x⇔
sin3x−sinx=−sinx
sin3x=0
3x=kπ
====
13 wrz 18:04