MartaWrzesień: Witam wszystkich.
Pewien towar ma wadliwość 8%. zakupiono 1200 sztuk tego towaru. obliczyć prawdopodobieństwo, że
odsetek znalezionych w tej partii sztuk wadliwych należy do przedziału <7%;11%)
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie jak rozwiązać to zadanie.
12 wrz 15:22
MartaWrzesień: yht ratuj
12 wrz 16:42
Blee:
Masz rozklad dwumianowy z n=1200 i p=0.08
Wyznacz wartosc dystrybuanty dla F(0.11) oraz F(0.07) oraz wartosc prawdopodobienstwa dla X =
0.07 oraz X = 0.11
12 wrz 16:47
Hajtowy:
Dawno tego nie robiłem, ale zacząłbym tak, że....:
7−11% to inaczej 84 − 132 sztuk
Następnie z rozkładu Bernoullego prawdopodobieństwo k sztuk:
| | | |
P(k)= | 0.08k (1−0.08)1200−k |
| | |
I policzyć
12 wrz 16:48
Blee:
Nalezy tez zauwazy ze.jezeli n*(1−p) to rozklad dwumianowy mozna przyblizyc rozkladem
normalnym.
12 wrz 16:49
Blee:
Oczywiscie mialo byc n*(1−p) > 5
12 wrz 16:49
Blee:
Hajtowy .... tutaj jeszcze od biedy mozna by bylo to zrobic ale.gdybys mial 120'000'000'000
sztuk towaru to zycze powodzenia
12 wrz 16:51
Hajtowy: Zgadza się

Nie pamiętam już większości co jak dokładnie się robiło

zaproponowałem tylko
rozwiązanie
12 wrz 16:58
Pytający:
Mamy przedział <7%;11%), więc sztuk wadliwych może być od 7*12=84 do 11*12−1=131.
Dokładnie by było:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D84..131+of+(binomial(1200,k)*(0.08)%5Ek*(0.92)%5E(1200-k))
A przybliżając rozkładem normalnym:
(tu:
352433 podałem swego czasu wzór)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(k%2B0.5-n*p)%2Fsqrt(n*p*(1-p))+where+k%3D131,+n%3D1200,+p%3D0.08
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(k-0.5-n*p)%2Fsqrt(n*p*(1-p))+where+k%3D84,+n%3D1200,+p%3D0.08
≈Φ(3,78)−Φ(−1,33)=Φ(3,78)−(1−Φ(1,33))=Φ(3,78)+Φ(1,33)−1≈0,99992+0,90824−1=0,90816
Tablica:
http://www.staff.amu.edu.pl/~kryba/2016zimaDRAP/Normalny.pdf
12 wrz 17:18