monety
Gloki: Rzucono 100 symetrycznych monet. Znaleźć przybliżoną wartość prawdopodobieństwa,
że reszka pojawi się na od 35 do 55 monetach.
25 kwi 00:24
25 kwi 00:26
25 kwi 00:30
Gloki: a tu nie trzeba wartosci oczekiwaej obliczyć?
25 kwi 00:32
Adamm: a jak masz napisane w zadaniu?
prawdopodobieństwo
25 kwi 00:34
25 kwi 00:36
Adamm: to to samo
25 kwi 00:52
Adamm: na prawd. tak dobrze się nie znam
g lub może Pytający ci pomoże z tego forum, bo reszta raczej też
25 kwi 00:55
Gloki: oki poczekam
25 kwi 09:32
Pytający:
Przybliżenie rozkładu dwumianowego rozkładem normalnym:
Jeżeli S
n ∼ b(n, p), gdzie n≥25, np≥5, n(1−p)≥ 5 oraz p∊(0, 1), to dla
dowolnych całkowitych k
1, k
2, takich ze 0≤k
1<k
2≤n
| | k2+1/2−np | | k1−1/2−np | |
P(k1≤Sn≤k2)≈Φ( |
| )−Φ( |
| ), gdzie Φ(x) jest |
| | √np(1−p) | | √np(1−p) | |
dystrybuantą standardowego rozkładu normalnego.
| | 1 | |
Φ(x)= |
| * ∫(od −∞ do x)(e(−x2/2)dx) |
| | √2π | |
W Twoim zadaniu S
n (liczba wyrzuconych reszek) ma rozkład b(100, 0.5), n=100, np=50,
n(1−p)=50, więc można przybliżać powyższym wzorkiem:
| | 55+1/2−50 | | 35−1/2−50 | |
P(35≤Sn≤55)≈Φ( |
| )−Φ( |
| )=Φ(1.1)−Φ(−3.1)=0.863366 |
| | √25 | | √25 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2Fsqrt(2pi)*(int+from+-3.1+to+1.1+of+(e%5E(-x%5E2%2F2)))
Dokładna wartość ze wzoru
Adamma:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D35+to+55+of+(100+choose+k)%2F2%5E100
25 kwi 16:06