zbior wartosci
sed: zbiór wartosci
tgx * cos x
2−ctg2 x
wartość bezwgl. z sin x − 0,5
prosze o te jeszcze
11 wrz 21:55
karty do gry : 1. (−1 , 1)
2. (− ; 2]
11 wrz 21:57
kochanus_niepospolitus:
tgx * cosx.
0) założenie: cosx ≠ 0
| | sinx | |
tgx * cosx = |
| * cosx = sinx −−− to jaki będzie zbiór wartości  |
| | cosx | |
2 − ctg
2x.
0) założenie: sinx ≠ 0
2 − ctg
2x i z tej postaci robisz zbiór wartości
|sinx − 0.5|

Tak to wygląda?
No to w czym problem
11 wrz 21:59
sed: ale skąd w podpunkcie a) (−1,1)
11 wrz 22:03
Milo: Z dziedziny
cosx ≠ 0 ⇔ sinx ≠ ±1
11 wrz 22:06
sed: fuck nadal nie świta a jutro spr z tego

)
11 wrz 22:10
Milo:

Na czerwono y=cosx, na niebiesko y = sinx
Ponieważ mamy cosx≠0, musimy wyrzucić z dziedziny niektóre punkty
| | π | |
(dokładnie wszystkie postaci |
| + kπ, k∊ℤ, o ile miałeś miarę łukową) |
| | 2 | |
A na stopnie to będą punkty 90
o + k*180
o, dla całkowitych k
A to są akurat te (zobacz wykres), gdzie sinx = 1 lub sinx = −1
Czyli je wyrzucamy, więc sinx nie będzie przyjmować ani wartości 1, ani −1
Dlatego będzie −1 < sinx < 1
Teraz jaśniej?
11 wrz 22:17
Jack:
a) dziedzina cosx ≠ 0 (wiesz dlaczego?)
jak spojrzysz na wykres cosx, to widzisz, ze ma wartosc 0 dla x = pi/2, x = 3pi/2 itd.
teraz jak spojrzysz na sinusa na te wartosci gdzie cosinus mial te pi/2, 3pi/2 itd
to jakie wartosci ma tam sinus?
sinus dla pi/2 ma wartosc 1, natomiast dla 3pi/2 ma wartosc −1 (patrz wykres sinusa)
zatem te miejsca nie naleza do zbioru wartosci.
jasne?
11 wrz 22:17
sed: ok ale dlaczego i czy zawsze cos nie moze byc0 , a sin nie moze byc 1 ?
11 wrz 22:18
Milo: Nie zawsze, tylko ze względu na dziedzinę
Tam masz tgx * cosx
| | sinx | |
A tgx = |
| <− mamy dzielenie, a przez 0 nie dzielimy |
| | cosx | |
Dlatego żądamy, aby cosx≠0 − żeby nie dzielić przez 0
11 wrz 22:26
Jack:
cosx nie moze byc zerem bo taka jest dziedzina funkcji tgx, gdyz
a jak wiadomo mianownik ≠ 0 czyli cosx≠0
(Zatem tylko w tym przykladzie tak jest −−> wszystko zalezy od dziedziny!)
11 wrz 22:27
sed: z innej beczki mam wykres sinusa i mam zbadac znak sin 3 + sin 5
jak to znaleźc sin 3
11 wrz 22:28
11 wrz 23:31
kochanus_niepospolitus:
no to jak jutro masz sprawdzian, to się szybko zabrałeś za siebie
11 wrz 23:33
kochanus_niepospolitus:
3 < 3.14 < π
więc już powinieneś wiedzieć jaki ma znak sinus dla sin 3
11 wrz 23:33