proszę o rozwiązanie
michał: określ znak wyrażenia
a) sin1 − sin3
b) sin3 + sin5
c) cos2 − cos3
d) sin3 sin(pi − 1)
e) sin(2pi−2) sin( pi +1)
wyniki to ; a) dodatni b) ujemny c) dodatni d) dodatni e)dodatni
nie wiem jak stwierdzić znak wyrażenia
21 cze 08:45
5-latek: tak mi sie wydaje ze nalezy skorzystac ze wzorow np sin3+sin5 z ewzoru sinα+sinβ=znajdz sobie
i policz
21 cze 08:50
Janek191:
a) Np.
| | 1 − 3 | | 1 + 3 | |
sin 1 − sin 3 = 2 sin |
| cos |
| = 2 sin (−1)*cos 2 = |
| | 2 | | 2 | |
= − 2 sin 1*cos 2
1 < π więc sin 1 > 0
| π | |
| < 2 < π więc cos 2 < 0 |
| 2 | |
zatem − 2 sin 1* cos 2 > 0 , a więc i sin 1 − sin 3 > 0
21 cze 08:59
Janek191:
| | 3 + 5 | | 3 − 5 | |
b) sin 3 + sin 5 = 2 sin |
| cos |
| = 2 sin 4* cos( − 1) = |
| | 2 | | 2 | |
= 2 sin 4 *cos 1
π < 4 < 2π więc sin 4 < 0
zatem
2* sin 4* cos 1 < 0 czyli też sin 3 + sin 5 < 0
21 cze 09:05
Saizou : a w mnie wystarczy tylko wykres
21 cze 09:06
5-latek: MIchal ale obliczenia moglbys wykonac sam i zapytac wtedy czego nie rozumiesz bo tak to nigdy
nie zrozumiesz
21 cze 09:07
michał: dziękuję za wskazówki i obliczenia
21 cze 16:03