Upraszczanie wyrażenia pierwiastkowego
Ser: Mam takie zadanie:
√x2−2xy+y2+√x2+2xy+y2, 0≤x≤y
=−(x−y)+(x+y)
generalnie przykład jest rozpisany, ale nie rozumiem dwóch rzeczy:
Z czego wynika założenie 0≤x≤y i dlaczego z tego założenia wychodzi −(x−y)?
Oczywiście wiem że będziemy mieli tutaj wartość bezwzględną.
Ale z założenia wynika że jeśli mamy |x−y| to x−y≤0 i tutaj się gubię.
11 wrz 21:09
wiesiu: Założenie miałeś w zadaniu?
11 wrz 21:14
Ser: Tak
11 wrz 21:15
wiesiu: Jeśli masz wartość bezwzględną |x−y|, a 0 ≤ x ≤ y to zawsze jeżeli odejmiesz od mniejszej
liczby, większą to wynik będzie ujemny(bądź równy 0 w tym przypadku). Co za tym idzie moduł
wartości bezwzględnej będzie miał ujemny znak
11 wrz 21:19
wiesiu: Np. jeśli x=3, y=4 => |x−y|=|3−4|=|−1|=1
11 wrz 21:19
Jolanta: √(y−x)2=|y−x|=y−x
11 wrz 21:21
RadekNieJadek: x i y są z założenia nieujemne, więc ich suma też jest nieujemna
x+y≥0 z tego wynika |x+y|= x+y (z def. wartości bezwzględnej)
dalej
x≤y czyli x−y≤0
|x−y|= − (x−y) też z def. wartości bezwzględnej
11 wrz 21:23
wiesiu: |x−y|=|y−x|
11 wrz 21:26
Ser: Nie sprecyzowałem− chodzi mi dokładnie o ten znak nierówności bo:
|x|=−x dla x<0 i |x|=x dla x≥0; ale w zadaniu mam x≤0.
W takim przypadku mam zawsze zakładać że |x| ma ujemy znak przy x≤0?
Jeśli dobrze rozumiem wynika to z tego że −0=0.
11 wrz 21:27
Jolanta: jeżeli x<y
|x−y|=−x+y
jezeli x>y
|x−y|=x−y
11 wrz 21:29
Jolanta: |3−4|=−3+4=1
11 wrz 21:30
11 wrz 21:31
Ser: Więc jak mam traktować to: x≤0
11 wrz 23:47