.
ciekawy: dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych?
| | 1 | |
f(x)= |
| |
| | √(m2+m−6)x2 + (m−2)x+1 | |
wyr pod pierw > 0
a>0
Δ≤0?
10 wrz 20:35
karty do gry : Δ < 0
10 wrz 20:38
karty do gry : plus przypadek :
a = b = 0 , c > 0
10 wrz 20:39
ciekawy: dlaczego nie może być ≤ ?
10 wrz 20:41
karty do gry : Ponieważ przez 0 się nie dzieli (sam napisałeś wyrażenie pod pierwiastkiem > 0)
10 wrz 20:47
ciekawy: ale wychodzi mi zupełnie inna odpowiedź niż w odpowiedziach
| | 14 | |
w odp jest m∊(−∞,− |
| ) u <2,+∞) |
| | 3 | |
10 wrz 20:56
karty do gry : W odpowiedzi jest dobrze.
Pewnie robisz jakiś błąd rachunkowy.
10 wrz 21:01
ciekawy: mógłbyś pokazać swoje obliczenia?
10 wrz 21:04
karty do gry : a > 0 : (m+3)(m−2) > 0 ⇒ m ∊ (−
∞ ; −3) ∪ (2 ; +
∞)
Δ < 0 : Δ = (m−2)
2 − 4(m−2)(m+3) = (m−2)[m − 2 − 4m − 12] = −(m−2)(3m + 14)
| | 14 | |
−(m−2)(3m + 14) < 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; − |
| ) ∪ (2 ; ∞) |
| | 3 | |
| | 14 | |
Przecięcie to m ∊ (−∞ ; − |
| ) ∪ (2 ; ∞) |
| | 3 | |
Do tego rozważamy osobno przypadek gdy a = b = 0 , c > 0 który daje m = 2, wiec ostatecznie
| | 14 | |
m ∊ (−∞ ; − |
| ) ∪ [2 ; ∞) |
| | 3 | |
10 wrz 21:08
ciekawy: nie trzeba sprawdzać czy wyrażenie pod pierw jest większe od 0 osobno?
gdy a = b = 0 , c > 0 wychodzi mi że m=2 v m= −3
10 wrz 21:15
karty do gry : gdy m = −3 to b ≠ 0. Pod pierwiastkiem dostaniesz funkcję liniową która przyjmuje
wszystkie wartości rzeczywiste.
10 wrz 21:19
ciekawy: nadal nie rozumiem dlaczego ten warunek pominąłeś

(m
2+m−6)x
2 + (m−2)x+1 > 0
10 wrz 21:23
karty do gry : On nie został pominięty.
Wyrażenie pod pierwiastkiem > 0 dla dowolnego x można zapisać inaczej jako :
a > 0 i Δ < 0
a = b = 0 i c > 0
To są równoważne zapisy.
10 wrz 21:30
ciekawy: pytam, bo kiedy rozpatrzyłem taki warunek ;
(m
2+m−6)x
2 + (m−2)x+1 > 0
| | 14 | |
wyszło mi że m∊(− |
| ,2) i biorąc część wpólną wychodził zbiór pusty |
| | 3 | |
10 wrz 21:37
karty do gry : W jaki sposób go rozpatrywałeś ?
10 wrz 21:39
ciekawy: obliczyłem Δ itd
sprawdzałem dla jakich m to wyr jest > 0
10 wrz 21:41
karty do gry : czyli zrobiłeś to samo co ja o 21:08.
10 wrz 21:43
ciekawy: ale dlaczego wyszły różne wyniki ? inny gdy liczyłem Δ a inny gdy Ty to robiłeś?
10 wrz 21:48
karty do gry : Sprawdzałeś warunek Δ > 0 czy Δ < 0
Inną opcją jest błąd w obliczeniach.
10 wrz 21:50
ciekawy: Δ < 0
i wyszło mi
10 wrz 21:52
karty do gry : I tak właśnie miało wyjść.
Wychodzi na to, ze masz wszystko dobrze.
10 wrz 21:55
ciekawy: ale wtedy częścią wspólną jest zbiór pusty
10 wrz 22:04
karty do gry : Częścią wspólną czego?
a > 0 i Δ < 0
| | 14 | |
część wspólna m ∊ (− ∞ ; − |
| ) ∪ (2 ; +∞) − nie jest zbiorem pustym. |
| | 3 | |
10 wrz 22:05
ciekawy: do części wspólnej brałem
a>0 Δ <0 oraz wyr > 0
10 wrz 22:08
10 wrz 22:10
ciekawy: no to rozumiem
tylko nie mogę zrozumieć czemu jako część wspólną bierzesz a>0 i Δ<0
a wyr>0 jako sume do części wspólnej
10 wrz 22:12
karty do gry : Nie biorę go pod uwagę, bo jest równoważny warunkom z 21:30.
Nic nowego nie wnosi.
10 wrz 22:19
ciekawy: czyli jeśli sprawdzam a>0 i Δ<0 to wyr>0 już nie muszę ?
10 wrz 22:23
karty do gry : Nie musisz. Nawet nie wiem skąd Ci się to wzięło.
10 wrz 22:24
ciekawy: ponieważ wyrazenie pod pierwiastkiem musi być ≥0, a że w tym przykładzie pierwiastek jest w
mianowniku to nie może być =0 więc zostaje >0
10 wrz 22:27
karty do gry : a dwa następne warunki ?
10 wrz 22:29
ciekawy: a>0 i Δ<0 ?
10 wrz 22:30
karty do gry : tak.
10 wrz 22:30
ciekawy: Jakoś nie przemawia to do mnie kurcze
10 wrz 22:34
karty do gry : Napisałeś trzy warunki. Powinieneś każdy z nich móc uzasadnić.
Z treści zadania wyciągnąłeś wniosek :
Wyrażenie pod pierwiastkiem > 0
Następnie powinieneś zapisać kilka warunków które ten wniosek zrealizują.
Zrobiłeś to prawie poprawnie :
1o a > 0 i Δ < 0
2o a = b = 0 i c > 0
Teraz wystarczyło tylko rozwiązać 1o i 2o. Oraz wziąć sumę rozwiązań.
O samym wniosku Wyrażenie pod pierwiastkiem > 0 powinieneś zapomnieć tuż po zapisaniu
warunków.
10 wrz 22:41
ciekawy: ooo! Dotarło

Dzięki serdeczne za prawie 3h naprowadzania mnie na dobry tor
10 wrz 22:46