zadanie z parametrem
Hala: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m (m należy do R) dla których dziedziną funkcji f
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych
jesli: f(x)= log przy podstawie 3 (X2 +3x − 2m)
x2 to jest x do kwadratu
10 wrz 17:49
Adamm: zbiór f(x) to wszystkie liczby rzeczywiste kiedy x2+3x−2m>0 dla każdego x
czyli Δ<0
10 wrz 17:54
Adamm: dziedzina f(x) to wszystkie liczby rzeczywiste*
10 wrz 17:54
karty do gry : | | 9 | | 9 | | 3 | | 9 | |
x2 + 3x − 2m = x2 + 3x + |
| − |
| − 2m = (x + |
| )2 − |
| − 2m |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
10 wrz 17:56
Hala: karty do gry
bardzo proszę o wyjaśnienie do rozwiązania mojego zadania
10 wrz 18:18
10 wrz 18:20
Hala: wiem że Δ<0, ale nie rozumiem dlaczego tyko − 9/4 − 2m>0. Proszę o wyjaśnienie
10 wrz 18:29
Hala: Jeszcze az proszę o wyjasnienie zadania
10 wrz 21:06