Nierówności wielomianowe
Kalirr: Witam. Potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami gdzie trzeba rozwiązać nierówności:
1) x
4 +x
2 ≥2x
9 wrz 18:48
Jerzy:
1) 2x na lewą stronę i wyłącz x przed nawias
2) na lewo i wspólny mianownik
9 wrz 19:06
Mila:
1) x4 +x2 ≥2x⇔
x4+x2−2x≥0
x*(x3+x−2)≥0
Rozkładamy na iloczyn w(x)=x3+x−2)
x3+x−2=x3−1+x−1=(x−1)*(x2+x+1)+(x−1)=(x−1)*[x2+x+1+1]
w(x)=(x−1)*(x2+x+2)
x2+x+2=0
Δ=1−8<0⇔x2+x+2 >0 dla każdego x∊R
Nierówność jest równoważna nierówności:
x*(x−1)≥0 parabola skierowana do góry, x1=0, x2=1
x≤0 lub x≥1
9 wrz 19:11
Mila:
2) wczoraj rozwiązane.
9 wrz 19:12
9 wrz 19:13
Janek191:
| | 2 x | | x + 6 | | 2 | |
2) |
| ≥ |
| ; x ≠ |
| i x ≠ 10 |
| | 2 −3 x | | x − 10 | | 3 | |
| 2 x | | x + 6 | |
| − |
| ≥ 0 |
| 2 − 3 x | | x − 10 | |
| 2 x*(x − 10) − (2 − 3 x)*(x + 6) | |
| ≥ 0 |
| ( 2 − 3 x)*(x − 10) | |
| 2 x2 − 20 x − 2x − 12 + 3 x2 + 18 x | |
| ≥ 0 |
| (2 − 3 x)(x − 10) | |
| 5 x2 − 4 x − 12 | |
| ≥ 0 |
| ( 2 − 3 x)*(x − 10) | |
Δ = 16 − 4*5*(−12) = 16 + 240 = 256
√Δ = 16
| | 4 − 16 | |
x1 = |
| = −1,2 x2 = 2 |
| | 10 | |
| ( 5*( x + 1,2)*(x − 2) | |
| ≥ 0 |
| ( 2 − 3 x)*( x − 10) | |
( x + 1,2)*( x − 2)*( 2 − 3 x)*( x − 10) ≥ 0
| | 2 | |
x ∊ ( −1,2: |
| ) ∪ ( 2, 10) |
| | 3 | |
=========================
9 wrz 19:14
Janek191:
Poprawka:
| | 2 | |
x ∊ ( −1,2 : |
| > ∪ < 2, 10 ) |
| | 3 | |
9 wrz 19:17
Janek191:
| | 2 | |
x ∊ < − 1,2 : |
| ) ∪ < 2, 10 ) |
| | 3 | |
9 wrz 19:18