2x | x+6 | ||
≥ | ![]() | ||
2−3x | x−10 |
2 | 2 | |||
2−3x > 0 i x−10 < 0 (czyli x< | i x<10 ... czyli x< | ) | ||
3 | 3 |
2x | x+6 | ||
≥ | // *(2−3x) (nie zmieniamy znaku bo mnożymy przez liczbę dodatnią) | ||
2−3x | x−10 |
(x+6)(2−3x) | ||
2x ≥ | // *(x−10) (zmieniamy znak bo mnożymy przez liczbę ujemną) | |
x−10 |
4 + 16 | ||
x1 = | = 2 | |
10 |
4 − 16 | ||
x2 = | = − 1.2 | |
10 |
2 | ||
Ostatecznie (dla tego przedziału) mamy: x∊(−1.2 ; | ) | |
3 |
2x | x+6 | ||
≥ | taka nierówność? | ||
2−3x | x−10 |
6 | ||
−2x ≥ x + | − 10 | |
x |
2 | ||
x≠ | i x≠10 | |
3 |
2x*(x−10)−(x+6)*(2−3x) | |
≥0 | |
(2−3x)*(x−10) |
5x2−4x−12 | |
≥0 | |
(2−3x)*(x−10) |
−6 | ||
x= | lub x=2 | |
5 |
6 | 2 | |||
5(x+ | )*(x−2)*(2−3x)*(x−10)}≥0 ∧x≠ | i x≠10 | ||
5 | 3 |
6 | 2 | |||
x∊<− | , | )∪<2,10) | ||
5 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |