Macierz parametr k
Inf: dla jakiego parametru k funkcja ma nieskończenie wiele rozwiązań
kx+y+z=1
x+ky+z=1
x+y+kz=1
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak zacząć to zadanie
9 wrz 13:59
5-latek: A dlaczego funkcja a nie ukald rownan?
ja bym to robil tak
Liczyl wyznaczniki W Wx Wy Wz
i W= Wx=0 Wy=0 Wz=0
9 wrz 14:04
5-latek: W=0 Wx=0 itd
9 wrz 14:05
Inf: W=0=(k+2)(k−1)(k−1) tylko nie rozumiem co da wyliczenie wyznacznika gdy wyznacznik
będzie =0 to jest nieskończenie wiele rozwiązań?
9 wrz 14:15
9 wrz 14:18
Adamm: k=1+ε
εx−εy=0
εx−εz=0
gdy ε=0 to oczywiście mamy nieskończenie wiele rozwiązań, bo jedyne równanie to x+y+z=1
| | 1 | |
jak ε≠0 to mamy x=y=z, i dla ε≠−3 mamy x=y=z= |
| , w przeciwnym wypadku mamy równanie |
| | 3+ε | |
0=1 i jest sprzeczne
odp. dla k=1
9 wrz 14:48