TRYGONOMETRIA
Klaudia33: Rozwiaz nierownosci 1.
2cos
2x +cos x <1
2cos
2x + cos x −1 < 0
Podstawaim parametr t = cosx
2t
2 + 2 − 1 <0
Δ=9
| 1 | |
miejsca zerowe wyszły mi −1 oraz |
| i z tego wychodzi mi przedział od −1 do 1/2 |
| 2 | |
podstawiam to pod cosinus i juz mam inne wyniki, czy ktos widzi błąd?
Z gory dzieki za pomoc <3
7 wrz 19:17
Adamm: nie ma błędu w tym co napisałaś
pewnie nie potrafisz rozwiązać nierówności
−1<cosx<1/2
7 wrz 19:57
asdasd:
![rysunek](rys/133490.png)
−1 < cosx < 1/2
x∊(−π + 2kπ; −π/3 + 2kπ) u (π/3 + 2kπ; π + 2kπ), gdzie k ∊C
Nie wiem czy poprawnie
7 wrz 20:04
Milo: Δ = 22 + 4*2 ≠ 4 + 8 = 12
7 wrz 20:04
Milo: ** Powinno być = zamiast ≠
7 wrz 20:05
asdasd: Delta chyba 9, tylko po podstawieniu t jakaś inna ta lewa strona w pytaniu, bo raczej:
2t2 + t − 1 > 0, delta = 9
7 wrz 20:07
Milo: Racja, myślałem, że tam są 2t :x
7 wrz 20:08
Adamm: Milo
Δ=12+4*1
7 wrz 20:08
5-latek:
![rysunek](rys/133502.png)
Przepraszam ze sie wlacze do tego tematu
na przedziale [0 ,2π]
−1<cosx<0,5
czyli ogolne rozwiazanie to
x∊(π/3. 5π/3)+2kπ
Teraz mam problem tez czy wylaczyc z rozwiazania w tym przedziale π
cosπ=−1
jesli podsatwimy cosπ do rownania wyjsciowego
bedziemy mieli
2*(−1)
2−1−1<0
czyli 0<0
czy ta nierownosc dla cosπ jest spelniona ?
7 wrz 23:41
Adamm: pytasz się czy 0<0 ?
0 nie jest mniejsze od 0
0 jest równe 0
7 wrz 23:49
5-latek: Dobry wieczor .
Tak. Oto pytalem
czyli nierownosc wyjsciowa jest niespelniona dla cosπ
wiec z rozwiazania nalezy wylaczyc π
czyli ogolne bedzie
x∊(π/3, 5π/3)\π+2kπ
czy jest dobrze ?
7 wrz 23:53
Adamm: x∊(π/3; π)∪(π; 5π/3)
ogólne rozwiązanie to
x∊(π/3+2kπ; π+2kπ)∪(π+2kπ; 5π/3+2kπ) gdzie k∊C
7 wrz 23:54
Adamm: a jak byś zapisał to porządnie? (o ile rozumiem o co chodzi, to zapis jest tragiczny)
7 wrz 23:55
5-latek: I oto chodzilo
dziekuje Ci
7 wrz 23:56
Adamm: chcę po prostu się upewnić że (bo podobno chciałeś poprawiać maturę) nie napiszesz na niej
czegoś takiego
7 wrz 23:57
5-latek: czyli lepiej pisac w przedzialach +2kπ czy +kπ
7 wrz 23:58
Adamm: nie rozumiem o co pytasz
8 wrz 00:12
5-latek: Adamm
Napisalem rozwiazania drugiej nierownosci
Zobacz jesli mozesz czy tak ma byc .
jesli tak to oto wlasnie pytalem
8 wrz 00:56
8 wrz 01:02