oblicz odcinek koła
sir_hill:
![rysunek](rys/133447.png)
tak jak w zadaniu z linka poniżej:
https://matematykaszkolna.pl/forum/18681.html
oblicz długość odcinka DC i podaj promień
znając dane:
cięciwa AB = 2350
obwód wycinka koła = 3050
brak danych: promień, kąt środkowy
mimo podania wzoru jak w linku ja tego nie potrafię policzyć
![emotka](emots/1/smutny.gif)
a potrzebne mi do pracy
z góry dzięki
4 wrz 14:18
sir_hill: odcinek AD i DB to 1/2 cięciwy czyli AD=1175 i DB=1175
4 wrz 14:24
Jerzy:
Masz dwie niewiadome i dwa równania:
4 wrz 14:59
Jerzy:
Rozumiem,że 3050 to długośc łuku AB
4 wrz 15:00
'Leszek: Chyba chodzi o dlugosc luku AC = 3050 ?
4 wrz 15:11
sir_hill: tak. długość łuku AB to 3050.
4 wrz 15:12
sir_hill: rysunek nieproporcjonalny oczywiście i rzeczywiście ramiona linią przerywaną niebieską są źle
narysowane.
4 wrz 15:15
Jerzy:
Nie ma to znaczenia.
4 wrz 15:16
sir_hill: dzięki za odpowiedź Jerzy.
4 wrz 15:31