Obliczyć wysokość wycinka koła cięciwa długość c= 180 łuk długość ł=200 szuka
smokwa: Pomóżcie
Obliczyć wysokość wycinka koła
cięciwa długość c= 180
łuk długość ł=200
szukamy wysokość h=?
19 lip 18:35
AROB: Co rozumiesz przez wysokość wycinka? Wycinek może mieć jedynie promień, długość łuku, kąt
środkowy, Czy chodzi może o wysokość powstałego trójkąta? (odległość środka koła od cięciwy)
19 lip 18:50
smokwa: tak wysokość powstałego trójkąta
19 lip 19:02
Bogdan:

Figura ADBCA jest odcinkiem koła, a nie wycinkiem.
19 lip 19:04
smokwa:
19 lip 19:05
smokwa: Bogdan właśnie o to chodziło
czyli odcinek AB =180
łuk ACB =200
obliczyc DC
19 lip 19:12
smokwa: Jak mam tę wysokość obliczyć? plis
19 lip 19:32
AROB: Jeśli oznaczymy kąt środowy przez α, to wyznacz R z funkcji sin połowy kąta α, następnie
długość odcinka OD z tego samego trójkąta ( z funkcji coc połowy kąta α). Mając R i IODI
otrzymasz
h =R − IODI.
Odp. h=90* ctg połowy α
19 lip 19:37
smokwa: ok chyba sobie poradzę

thx
19 lip 19:41
AROB: Mam prośbę i pytanie ( jako, że jestem tu początkująca), jak zapisać np. sin połowy kąta α. Nie
mogę znależć sposobu, a na liście znaków nie ma funkcji trygonometrycznych. Może ktoś będzie
uprzejmy i mi odpowie.
19 lip 19:44
Bogdan:
| | α | |
czy chodzi o taki zapis: sin |
| ? |
| | 2 | |
19 lip 20:07
AROB: Tak, właśnie o to. Bardzo proszę o sposób zapisu.
19 lip 20:11
Bogdan:
Najpierw piszesz sin, potem zaraz za słowem sin wstawiasz dużą lub małą literę u,
otwierasz klamrę {, wstawiasz znak kąta, np. α, zamykasz klamrę }, znowu otwierasz klamrę {,
| | α | |
piszesz 2 i zamykasz klamrę }, efekt jest taki: sinα2 lub sin |
| . |
| | 2 | |
19 lip 20:13
AROB: sinα2 . Udało się! Dziękuję bardzo! Pozdrawiam i podziwiam zaangażowanie.
19 lip 20:16
19 lip 20:17
AS: Ja mimo wysiłków ciągle nie widzę
w jaki sposób uzyskaliście odczyt kąta α?
19 lip 20:43
Bogdan:
Do podania skończonej wartości h (wg oznaczeń na rysunku) potrzebna jest jeszcze
jedna dana liczbowa.
20 lip 00:55
mari: Wysokość odcinka h możemy obliczyć
mając r i c
h=r −
√r2 −
C24
Tylko że my nie mamy r Więc by obliczyc r należy
r=
h2 +
c28h
I tu znowu problem bo nie znamy h
dlatego kręcimy sie w kółko
20 lip 09:29
mari: h=40
20 lip 10:25
AS: Nad czym tak główkujecie.
Wystarczy rozwiązać układ równań:
m = 200 długość łuku , c = 180 − długość cięciwy
α − kąt środkowy wyrażony w radianach
m = π*R*α/180o = R*α ⇒ R = m/α
c = 2*R*sin(α/2)
c = 2*m/α*sin(α/2) |*α
c*α = 2*m*sin(α/2)
180*α − 400*sin(α/2) = 0 |:20
9*α − 20*sin(α/2) = 0
Rozwiązaniem jest α = 1.573366 [rad] = 90.1472o
20 lip 10:33
kasia: Czyli wysokość wynosi około 40?
20 lip 12:20
AS: Z moich wyliczeń R = 127.116
wysokość trójkąta: w = 89.769
wysokość odcinka wo = R − w = 37.347
20 lip 12:50
Bogdan:
Dzień dobry.
Cieszyć się trzeba, że na forum adresowanym głównie do uczniów gimnazjów i szkół średnich
pojawiają się zadania, których rozwiązanie wymaga wiadomości i umiejętności przekraczających
obowiązujący materiał tego typu szkół. Widać jednocześnie poprzez takie zadania, jakiej
zubożałej wiedzy matematycznej wymaga się obecnie od maturzystów.
Myślę, że przy podawaniu rozwiązań do takich zadań należałoby jednak dodawać informacje,
że zastosowane zostały narzędzia nie objęte programem nauczania szkoły średniej.
Przykładem jest zadanie z odcinkiem koła, które wymaga rozwiązania równania
| | x | |
9x − 20sin |
| = 0, a także zadanie z kozą, w którym pojawia się równanie: |
| | 2 | |
| | π | |
sinx − xcosx − |
| . Równań takich bez uzupełnienia zadania o dodatkowe informacje |
| | 2 | |
nie można rozwiązać na poziomie materiału szkoły średniej, a więc uczeń gimnazjum lub
szkoły średniej ma jednak nad czym główkować i warto by było takiemu uczniowi przedstawić
szczegółowy sposób uzyskania wyniku.
20 lip 16:00
Bogdan:
| | π | |
Poprawiam niedokończony zapis równania: sinx − xcosx − |
| = 0. |
| | 2 | |
20 lip 16:19
AS: Dzień dobry.
Nie wiem kto jest autorem tych zadań ani respondentem.
Świadomie nie podaję od A do Z wszystkich wyjaśnień,
niech sami poszukają sposobów i metod rozwiązywania.
Niech to nie będzie taką gotowizną którą wystarczy tylko
przepisać i mieć problem z głowy.
Mój udział w pomocy sprowadza się raczej do pokazania drogi.
W trudniejszych wypadkach podaję pełniejsze rozwiązania.
20 lip 16:29
Eta:
20 lip 17:23
Mariusz: α =2*m/c*sin(α/2)
jak to rowiązać?
2 wrz 11:04
Totu budowniczy:

AB=100
BC=100
AC=200
BD=12
Podałem wszystkie dane jakie posiadam,
czy można obliczyć odcinek EF?
Jeśli tak, to jak to można zrobić?
Proszę o jakieś wzory, pomysły.
function (searchElement /*, fromIndex */ ) {
"use strict";
if (this ==
null) {
throw new TypeError();
}
var t = Object(this);
var len = t.length >>> 0;
if (len === 0) {
return -1;
}
var n = 0;
if (arguments.length > 0) {
n = Number(arguments[1]);
if (n != n) {
// shortcut for verifying if it's NaN
n = 0;
} else if (n != 0 && n !=
Infinity && n != -Infinity) {
n = (n > 0 || -1) *
Math.floor(Math.abs(n));
}
}
if (n >= len) {
return -1;
}
var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0);
for (; k <
len; k++) {
if (k in t && t[k] === searchElement) {
return k;
}
}
return -1;
}
9 gru 09:18