Teoria rownani nierownosci trygonometrycznych
5-latek: dzien dobry wszystkim
MOglby ktos wyjasnic problem zawierania sie rozwiazan rownan czy nierownosci trygonometrycznych
tzn (jeden przedzial zawiera sie wdrugim)na przykladach
Po prostu piszse w rozwiazaniu ze ten przedzial (czy rozwiazania )zawieraz sie w tym przedziale
czy w zbiorze rozwiazan
Wezmy dla przykladu
1)cos(4x)=0 lub 2)sin(3x)=0 lub 3) sinx=0
Piszse tak
Trzeciego rownania mozna nie rozpatrywc gdyz wszystkie jego rozwiazania zawieraja sie w
zbiorze rozwiazan rownania sin(3x)=0
Istotnie jesli sinx=0 to sin(3x)= 3sin(x)−4sin
3x=0
Nie rozumiem tego
Wiec prosze o dokladne wyjasnienie .Gdyz bedzie to wazne przy nierownosciach
Moze na jakis wykresach ?
31 sie 17:09
31 sie 17:13
Adamm: niech A to zbiór wszystkich rozwiązań sinx=0
i niech B to zbiór wszystkich rozwiązań sin(3x)=0
x∊A ⇔ sinx=0 ⇒ sin(3x)=0 ⇔ x∊B
zatem x∊A ⇒ x∊B
czyli inaczej pisząc, A⊂B
jeśli znajdziemy zbiór B, to wszystkie elementy zbioru A już mieć będziemy
31 sie 17:21
Jerzy:
Cześć :
sinx = 0 ⇔ x = kπ
| kπ | |
sin(nx) = 0 ⇔ nx = kπ ⇔ x = |
| |
| n | |
teraz zauważ,że rozwiazania pierwszego równania zawieraja się w rozwiazaniach drugiego,np:
| kπ | |
x = π to to samo co |
| dla n = k |
| n | |
| kπ | | k | |
x = 2π to to samo co |
| dla |
| = 2 ⇔ k = 2n |
| n | | n | |
...itd.
31 sie 17:25
5-latek: Witaj
To np tak
sinx=0 to x= kπ
| 1 | |
sin(3x)=0 to 3x= kπ to x= |
| kπ |
| 3 | |
Teraz pytanie
| 1 | |
Dlaczego kπ zawiera sie w |
| kπ a nie odwrotnie ? |
| 3 | |
31 sie 17:26
Jerzy:
| 1 | |
Bo z |
| kπ uzyskasz kπ , ale nie odwrotnie |
| 3 | |
31 sie 17:28
Jerzy:
| 1 | |
Rozwiazania kπ , są całkowitymi wielokrotnosciami π , natomiast rozwiazania x = |
| kπ |
| 3 | |
zawierają całkowite wielokrotnosci π
31 sie 17:30
Adamm: Cześć
czego nie rozumiesz w poście 17:21?
31 sie 17:32
5-latek: Rozwiazania kπ
k=0 −−−−−0
k=1 π
k=2−−−−−−2π
k=3−−−−−−−−3π
k=4−−−−−−−−4π
k=5 5π
k=6 6π
k=7 −−−−−−−7π
k=0 −−−−−−−−−0
k=2 −−−−−−−−−U[2}{3}π
k=3 −−−−−−−−−π
itd
Oczywiscie w druga strone tez
Wniosek
| 1 | |
Rozwiazan |
| kπ jest wiecej niz rozwiazan kπ i rozwiazania kπ zawieraja sie w |
| 3 | |
rozwiazaniach U{1}[3}kπ
Moze srobuje t rozkimac przy jakims rownaniu
31 sie 17:49