Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
cos(2x)−cos(8x)+cos(6x)=1
cos(2x)+cos(6x)= 1+cos(8x)
2cos(4x)*cos(2x)= 1+cos(8x)
jesli sobie zapisze ze
cos(8x)= 2cos2(4x)−1to wtedy
2cos(4x)*cos(2x)−2cos2(4x)−1=0
Co tutaj teraz mozna zrobic?
28 sie 20:03
5-latek: Jasna chol...a zgubilem (1)
wiec bedzie
2cos(4x)cos(2x)−2cos
2(4x)=0
2cos(4x)[cos(2x)−cos(4x)]=0
2cos(4x)=0 lub cos2x−cos4x=0
cos(4x)=0
| π | | 1 | | 1 | |
to 4x= |
| +kπ to x= |
| π+ |
| kπ |
| 2 | | 8 | | 4 | |
cos(2x)= cos(4x)
2x= 4x+2kπ jub 2x= −4x+2kπ
−2x= 2kπ
x= −kπ 6x= 2kπ to x= U[1}{3}kπ i k∊C
28 sie 20:17
Adamm: t=cos(2x)
cos(8x)=8t4−8t2+1
cos(6x)=4t3−3t
4t4−2t3−4t2+t+1=0
t=1, t=−1/2, t=√2/2, t=−√2/2
i tak dalej
28 sie 20:20
Adamm: jest w porządku
| 1 | |
zauważ że rozwiązanie x=−kπ pokrywa się z x= |
| kπ |
| 3 | |
28 sie 20:23
5-latek: WItam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
i dziekuje
28 sie 20:26
Adamm: cześć
28 sie 20:35