Wykaz ze
5-latek: | | π | | 2π | | 1 | |
Wykazac ze cos |
| *cos |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
Piszse tak
Nie rozumiem tego
27 sie 16:28
Adamm: sin2x=2sinxcosx
korzystamy z tego wzoru i z tego że sin(π−x)=sinx
rozwiązanie dosyć fajne
27 sie 16:35
'Leszek: Korzystasz ze wzoru : sin 2α = 2 sin α cos α
27 sie 16:37
5-latek: Moglby ktorys z Was to rozpisac dokladnie
dzieki
27 sie 16:43
5-latek: sin2x= 2sinx*cosx
wiec
Dobra lapie .
27 sie 16:49
Mila:
Nieco dłużej:
| | π | | 2π | | 1 | | π | |
cos |
| *cos |
| = |
| /*2sin |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 5 | |
| | π | | π | | 2π | | 1 | | π | |
2sin |
| *cos |
| *cos |
| = |
| sin |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | 2π | | 2π | | 1 | | π | |
sin |
| *cos |
| = |
| sin |
| /*2 |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 5 | |
| | 2π | | 2π | | π | |
2sin |
| *cos |
| =sin |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4π | | π | |
sin |
| =sin |
| równość prawdziwa |
| | 5 | | 5 | |
27 sie 16:50
'Leszek:
cos (2π/5) = [2sin(2π/5)cos(2π/5)]/2sin(2π/5)
27 sie 16:51
5-latek: dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam .
mam w ksiazce wzor wyprowadzony do tego jka liczyc
cos(x)*cos(2x)*cos(4x)*cos(8x)*cos(2
k)x*cos(2
n)α
ale jego nie rozumiem .
Moz enie ma duzo pisana aby go tutaj przepisac ale nie chce sie pomyli wiec jak bedzie Metis
na forum to go poproszse by tutaj wstawil skan
27 sie 16:57
Mila:
Napisz zadanie, coś się wymyśli. Nie musi być wg podanej sugestii.
27 sie 17:16
Mila:
Przykład:
W=cos(x)*cos(2x)*cos(4x) /*2sin(x)
2sinx*W=2sin(x)*cos(x)*cos(2x)*cos(4x)⇔
2sinx*W=sin(2x)*cos(2x)*cos(4x) /*2
4sinx*W=2sin(2x)*cos(2x)*cos(4x)
4sinx*W=sin(4x)*cos(4x) /*2
8sinx*W=2sin(4x)*cos(4x)
8sinx*W=sin(8x)
| | sin(8x) | |
W= |
| dla sinx≠0 |
| | 8sinx | |
27 sie 17:27
5-latek: Milu 
Tam jest w sumie tak samo jak liczysz tylko ze jest tak
Po przemnozeniu stronami tozsamosci
2sinx cosx = sin2x
2sin(2x)cos(2x)= sin(4x)
2sin(4x)cos(4x)= 8sinx
....................................
2 sin2
nxcos2
nx= sin2
n+1x
czyli
P= cosx*cos(2x)*cos(4x)........cos2
kx........cos2
nx i po uproszczeniu
2
n+1sinx*P= sin2
n+1
| | sin2n+1x | |
Wiec P= |
| |
| | 2n+1sinx | |
NIe bardzo rozumiem tego mnozenia stronami
Chce to zrozumiec i potem napisze dalsza czesc
27 sie 17:45
Mila:
Napisz zadanie, bo nie wiem jak dokładnie ma być.
27 sie 17:53
5-latek: Milu
To nie jest zadanie
Doszlismy do tego samego wzoru
Niech bedzie to
W= cosx*cos(2x)*cos(4x)
Teraz TY mnozysz przez 2sinx
a on przez 2sinxcosx
27 sie 18:01
5-latek: PIszse dalej co w ksiazce
| | π | |
Jezeli w szczegolnosci x= |
| to |
| | 2n+1+1 | |
| | π | | π | |
sin2n+1x= sin(π− |
| )= sin |
| = sinα |
| | 2n+1+1 | | 2n+1+1 | |
a wiec otrzymujemy
| | π | | 2π | | 4π | |
cos |
| *cos |
| *cos |
| *... |
| | 2n+1+1 | | 2n+1+1 | | 2n+1+1 | |
szczegolnosci przy n=1
otrzymujemy
przy n=2
| | π | | 2π | | 4π | | 1 | |
cos |
| *cos |
| *cos |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 8 | |
albo w stopniach
| | 1 | |
cos20o*cos40o*cos80o= |
| |
| | 8 | |
27 sie 18:14
Mila:
L=cos20*cos40*cos80 /*2sin(20)
2sin20*L=(2sin20*cos20)*cos40*cos80⇔
2sin20*L=sin40*cos40*cos80 /*2
4sin20*L=(2sin40*cos40)*cos80
4sin20*L=sin80*cos80 /*2
8sin20*L=sin160⇔
8sin20*L=sin20
Można to liczyć innym sposobem, jest na forum, liczyła
Eta i ja.
27 sie 18:30
5-latek: | | 1 | |
Bo wiedzac Milu ze cos20*cos440*cos80o= |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
to wtedy cos20*cos40*c0s60*cos80o= |
| |
| | 16 | |
tedy tg20*tg40*tg60*tg80=
| sin20*sin40*sin60*sin80 | |
| = |
| cos20*cos40*cos60*cos80o | |
mianownik juz mamy
Teraz tylko licznik by zostal do policzenia
27 sie 19:08
27 sie 20:23
5-latek: Dzieki bardzo
27 sie 20:26
Mila:
Następny sposób:
W=sin20*sin40*sin60*sin80
| | sin 3x | |
Korzystamy z wzoru: sinx sin(60−x) sin(60+x)= |
| |
| | 4 | |
[sin20*sin(60−20)*sin(60+20)]*sin60=
| | sin60 | | 1 | | 3 | | 3 | |
= |
| *sin60= |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
27 sie 21:30
5-latek: dzieki Milu
Nie mam nigdzie tego wzoru mam tylko wzor na sinα*sinβ*sinγ
27 sie 21:40
Mila:
To taka ciekawostka. Nie musisz pamiętać.
27 sie 22:47