Bez tablic
5-latek: Obliczyc bez uzycia tablic
tg20o*tg40o*tg60o*tg80o
21 sie 23:28
karty do gry :
4sinx sin(π3 − x) sin( π3 + x) = sin(3x) , x ∊ R
21 sie 23:34
5-latek: Wybacz ale nie rozumiem tego .
21 sie 23:37
karty do gry : wykreśl tg60o.
Porozpisuj wszystko.
Pozamieniaj cosinusy na sinusy.
21 sie 23:44
5-latek: Postaram sie ale to juz jutro
Dobranoc
21 sie 23:51
Adamm: sin3x=sinx*(3cos2x−sin2x)=sinx*(√3cosx−sinx)(√3cosx+sinx)
z każdego nawiasu wyciągamy tyle żeby mieć wzór na sumę kątów w sinusie
22 sie 01:14
Adamm: cos3x=...
rozpisz tak samo
22 sie 01:15
22 sie 08:07
5-latek: czesc

Zaraz sie z tym zapoznam. czekam bo maja mi przywiezc wegiel
dzieki
22 sie 08:38
Mila:
Ja mam inne rozwiązanie:
| sin20*sin40*sin60*sin80 | |
| =w |
| cos20*cos40*cos60*cos80 | |
1)
sin20*sin40*sin60*sin80=a
| | 2a | |
sin20*sin40*sin80= |
| /*2 |
| | √3 | |
| | 4a | |
(2sin20*sin40)*sin80= |
| |
| | √3 | |
| | 4a | |
(cos(40−20)−cos(60))*sin80= |
| |
| | √3 | |
| | 1 | | 4a | |
cos20*sin80− |
| sin80= |
| /*2 |
| | 2 | | √3 | |
| | 8a | |
2cos20*sin80−sin80= |
| |
| | √3 | |
| | 8a | |
sin(80+20)+sin(80−20)−sin80= |
| |
| | √3 | |
| | 8a | |
sin100+sin60−sin80= |
| |
| | √3 | |
=====
2)
cos20*cos40*cos60*cos80=b
cos20*cos40*cos80=2b /*2
(2cos20*cos40)*cos80=4b
[cos20+cos60]*cos80=4b
| | 1 | |
cos20*cos80+ |
| cos80=4b /*2 |
| | 2 | |
(2cos20*cos80)+cos80=8b
cos60+cos100+cos80=8b
22 sie 16:47
5-latek: Dziekuje
Milu
22 sie 23:56
Mila:
Długi sposób, ale jakoś mi z tangensami tutaj nie po drodze.
23 sie 15:34
5-latek: Milu 
mam to w ksiazce z trygonometrii i muszse sie z tym zapoznac.
na razie nie mam czasu .
23 sie 22:59
jc: Pozostałbym przy tangensach.
A = tg 20
o, B = tg 40
o, C = tg 60
o =
√3, D = tg 80
o
| | 3A−A3 | | C−A | | C+A | |
C= |
| , B= |
| , D= |
| |
| | 1−3A2 | | 1+CA | | 1−CA | |
| | C2−A2 | | 3A−A3 | |
ABCD = CA |
| = C |
| = C2 = 3 |
| | 1−C2A2 | | 1−3A2 | |
24 sie 16:12