z
zad: Wyznacz x tak aby liczby: 9, x,x−2 tworzyły malejący ciąg geometryczny.
26 sie 23:24
5-latek: x2= 9*(x−2)
wylicz x
zauwaz tez z ex musi byc < od 9 skoro ma byc malejacy
26 sie 23:28
zad: A czemu tak ? średnio rozumem x2= 9*(x−2)
26 sie 23:31
26 sie 23:32
Hajtowy:
Ciąg geometryczny ma to do tego, że dla danych: a,b,c jego równanie brzmi:
b
2=a*c
a=9
b=x
c=x−2
x
2 = 9 * (x−2)
Proste?
26 sie 23:54
5-latek: Oczywiscie ze tak

czesc
27 sie 00:02
Adamm: 1. nie zostało nigdzie napisane że ciąg jest geometryczny według tej kolejności
2. to jest warunek konieczny, ale nie wystarczający na to by ciąg był geometryczny
(taki ciąg nie musi być geometryczny, ale jeśli ma być, to musi ten warunek spełniać)
27 sie 00:32
5-latek: Potrafisz rozwiazac rownanie
x2= 9(x−2)
to x2=9x−18
x2−9x+18=0 ?
27 sie 01:06
Milo: A z ciekawości, jakie ciągi (a,b,c) spełniają warunek b2=ac ale nie są geometryczne?
Np. (0,0,3), czyli a=b=0 I c≠0. A jakieś inne?
27 sie 01:18
Adamm: jeśli b2=ac i a, b, c≠0 to taki ciąg musi być geometryczny, zauważ
i pytanie, czy ciąg o ilorazie = 0 zaliczamy do geometrycznych
27 sie 01:26
Milo: Okej, czyli moje przypuszczenia się potwierdziły

Dzięki
27 sie 01:37