wykaż że
mati: Wykaż, że jeżeli A = (−2,−4), B = (0,0), C = (−2,4), D = (−4,0) oraz K = (2,1),
L = (4,2), M = (2,3), N = (0,2) to czworokąt ABCD jest podobny do czworokąta KLMN.
25 sie 18:51
25 sie 18:56
mati: nie rozumiem o co chodzi w tym ostatnim kroku? skąd wzięłaś: 12=√22+42*√22+42*cosα oraz
3=√22+1*√22+1*cosβ?
25 sie 18:59
Mila:
Iloczyn skalarny obliczony na dwa sposoby.
1) dane wsp. wektorów
a→=[a1,a2]
b→=[b1,b2]
a→ o b→=a1*b1+a2*b2
2) dane długości wektorów i kąt między nimi
a→ob→=|a|*|b|*cosα
25 sie 19:04
Mila:
Jeśli nie znasz tych wzorów, to skorzystaj z tw. cosinusów , boki trzeba przecież obliczyć,
aby wykazać, że są równe.
Oblicz krótsze przekątne i wyjdzie to samo z tw. cosinusów.
25 sie 19:06
Mila:
Spojrzyj tam jeszcze raz, obliczyłam z tw. cosinusów.
25 sie 19:12
mati: Ok, chyba już rozumiem. Dziekuje bardzo
25 sie 19:16
mati: A mam jeszcze jedno pytanie
25 sie 19:17
mati: Czy aby wykazać, że oba czworokąty są podobne to wystarczą obliczenia z tym iloczynem skalarnym
czy obliczenia z długościami odcinków też są konieczne?
25 sie 19:17
Mila:
Obliczenie długości boków też konieczne.
Wszystkie boki równe to czworokąt jest rombem.
25 sie 20:09