Podobieństwo rombów
adrianna: Dany jest czworokąt ABCD i KLMN. A = (−2,−4), B = (0,0), C = (−2,4), D = (−4,0) oraz K = (2,1),
L = (4,2), M = (2,3), N = (0,2).
Wykaż, że czworokąty ABCD i KLMN są podobne.
_____________________________________
Wyliczyłam, że przekątne obu czworokątów przecinają się pod kątem prostym w swoich połowach
oraz, że stosunek odpowiednich boków jest równy − boki ABCD są dwa razy dłuższe niż KLMN.
Ponadto wszystkie boki czworokąta KLMN są jednakowej długości i wszystkie boki czworokątna
ABCD są jednakowej długości. Jak mam jednak wykazać, że kąty są takie same?
25 sie 12:39
Jerzy:
Co tu wykazywać, skoro obydwa czworoboki są rombami, a każde dwa romby są podobne.
25 sie 12:49
Janek191:

Odpowiednie trójkąty są podobne więc i romby są podobne.
25 sie 12:51
Janek191:
@Jerzy
Nie każde dwa romby są podobne.
25 sie 12:52
Jerzy:
Racja ... zagalopowałem się.
25 sie 12:53
Janek191:

Np. te dwa romby nie są podobne.
25 sie 12:55
Jerzy:

Te też nie.
25 sie 12:57
piotr: trzeba pokazać, że nachylenie odpowiednich boków mają takie same nachylenie do osi.
25 sie 14:09
Jerzy:
@ piotr ?
25 sie 14:11
Mila:
Oblicz kąty ostre z iloczynu skalarnego.
25 sie 15:57
Mila:

A = (−2,−4), B = (0,0), C = (−2,4), D = (−4,0)
oraz K = (2,1), L = (4,2), M = (2,3), N = (0,2).
AB
→=[2,4], AD
→=[−2,4]
[2,4] o [−2,4]=−4+16=12⇔
12=
√22+42*
√22+42*cosα
| | 12 | | 3 | |
cosα= |
| = |
| α− kąt ostry |
| | 20 | | 5 | |
NK
→=[2,−1]
NM
→=[2,1]
[2,−1] o [2,1]=4−1=3
3=
√22+1*
√22+1*cosβ
3=5cosβ
α=β
Czworokąty są rombami o takim samym kącie ostrym⇔są podobne.
25 sie 16:53
Mila:
II sposób
|AB|=
√20=|AD|
|DB|=4
z tw. cosinusów:
4
2=
√202+
√202−2*
√20*
√20*cosα
16=40−40cosα
24=40cosα
25 sie 19:11