Rozwiąż równanie
Bartek: Rozwiąż równanie (kompletnie tego nie czaję)
1) sin6x−sin3x=0
2) sin(3x+π)=sin(x−π)
3) cos(2x−π2)=cosx
4) cos(x+π3)+cosx=32
23 sie 16:05
Mila:
Zastosuj wzory na sumy i różnice sinusów i cosinusów.
23 sie 16:08
Mariusz:
2sin3xcos3x−sin3x=0
sin3x(2cos3x−1)=0
| | π | |
3x=kπ ∨ 3x=± |
| +2kπ , k∊ℤ |
| | 3 | |
23 sie 21:08
A: wszystkie zadania oprócz przykładu 4) można rozwiązać za pomocą gotowych wzorów
sinα=sinβ ⇒ α=β+2kπ ∨ α=π−β+2kπ, k∊C
cosα=cosβ ⇒ α=β+2kπ ∨ α=−β+2kπ, k∊C
tgα=tgβ ∧ α≠π/2+kπ ∧ β≠π/2+kπ ⇒ α=β+kπ, k∊C
ctgα=ctgβ ∧ α≠kπ ∧ β≠kπ ⇒ α=β+kπ, k∊C
do 4) możemy zastosować wzór na sumę cosinusów
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
dostajemy wtedy
2cos(x+π/6)cos(π/6)=3/2
cos(x+π/6)=cos(π/6)
i tak dalej
23 sie 22:42