jak to obliczyć ?
Julia: Próbowałam całkować przez części, ale wychodzi mi zły wynik

∫ 1/x
2(x+1)=
22 sie 21:19
karty do gry :
| | 1 | | t | |
= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ... |
| | | | t − 1 | |
22 sie 21:21
Saizou :
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x+1) | | x | | x2 | | x+1 | |
1=Ax(x+1)+B(x+1)+Cx
2
1=(A+C)x
2+(A+B)x+B
A+C=0
A+B=0
B=1
A=−1
B=1
C=1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =− |
| + |
| + |
| i teraz spróbuj |
| x2(x+1) | | x | | x2 | | x+1 | |
22 sie 21:26
Julia: @Saizou a mógłbyś mi wytłumaczyć skąd A/x ? bo reszta jest dla mnie w miare logiczna tylko
skąd A/x ?
22 sie 21:35
Julia: dobra mam braki jeśli chodzi o całki wymierne. jeszcze tego nie przerobiłam a zabieram się za
takie rzeczy xd
22 sie 21:41
Saizou : A słyszałaś kiedyś takie pojęcie jak rozkład na ułamki proste?
Jeśli tak to proponuję odświeżyć informacje, jeśli nie to może czas się z nimi zapoznać i
polubić
22 sie 21:41
22 sie 22:03
Julia: dzięki wszystkim za pomoc. już ogarnęłam. dla odwiedzających ten wątek, którzy szukają podobnej
odpowiedzi − zajrzyjcie sobie na kanał KhanAcademy − rozkład na ułamki proste
22 sie 22:31
Mariusz:
Tutaj masz schemacik całkowania funkcji wymiernych
https://matematykaszkolna.pl/forum/325193.html
| | 1 | | a0 | | b1x+b0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | x2(x+1) | | x | | x(x+1) | |
| 1 | | a0 | | b1x+b0 | |
| =− |
| + |
| |
| x2(x+1) | | x2 | | x(x+1) | |
| 1 | | −a0(x+1) | | b1x2+b0x | |
| = |
| + |
| |
| x2(x+1) | | x2(x+1) | | x2(x+1) | |
1=−a
0x−a
0+b
1x
2+b
0x
1=b
1x
2+(b
0−a
0)x−a
0
b
1=0
b
0=−1
a
0=−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| −∫ |
| dx |
| | x2(x+1) | | x | | x(x+1) | |
| | 1 | | 1 | | x−(x+1) | |
∫ |
| dx=− |
| +∫ |
| dx |
| | x2(x+1) | | x | | x(x+1) | |
| | 1 | | 1 | | dx | | dx | |
∫ |
| dx=− |
| +∫ |
| −∫ |
| |
| | x2(x+1) | | x | | x+1 | | x | |
| | 1 | | 1 | | x+1 | |
∫ |
| dx=− |
| +ln| |
| |+C |
| | x2(x+1) | | x | | x | |
26 sie 09:21
Jerzy:
Lepsze jest podstawienie.
26 sie 11:31