całka nieoznaczona
flake: bardzo prosze o pomoc, po wielu próbach nadal wynik różni się od poprawnego
2 maj 13:54
ICSP: | | ex | | dt | |
= ∫ |
| dx = | t = ex| = ∫ |
| = ... |
| | ex(ex + 5) | | t(t + 5) | |
2 maj 13:57
flake: dzięki!
2 maj 14:04
jc:
| | 1 | | 1 | | (ex + 5) − ex | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | ex+5 | | 5 | | ex+5 | |
| | 1 | | ex | | 1 | |
= |
| ∫[1 − |
| ]dx = |
| [x − ln(ex+5) ] |
| | 5 | | ex+5 | | 5 | |
2 maj 14:07
flake: a coś takiego?
∫xln(2x+5)dx
2 maj 16:00
Jerzy:
Przez części... x = v'
2 maj 16:03
flake: | | x2(ln(2x+5)) | | x2 | |
wiem, że przez część ale później wychodzi coś takiego |
| − ∫ |
| dx i |
| | 2 | | 2x+5 | |
nie wiem jak to można przekształcić
2 maj 16:06
flake: bo przez podstawienie nie wychodzi dt/t
2 maj 16:08
Jerzy:
Popraw całkę
2 maj 16:30
flake: nie mam pojęcia gdzie może być bład...
2 maj 16:44
zef: Do tego momentu jest przecież dobrze
2 maj 16:45
Jerzy:
W liczniku x3
2 maj 16:53
Jerzy:
Sorry..mój błąd
2 maj 16:54
Jerzy:
Podziel licznik przez mianownik
2 maj 16:56
zef: Mamy:
| x2(In(2x+5)) | | x2 | |
| −∫ |
| dx i teraz zajmuję się tylko 2 całką |
| 2 | | 2x+5 | |
Dzielę najpierw
0,5x
__________
x
2:(2x+5)
−x
2−2,5
________
−2,5
| | x2 | |
Czyli |
| =0,5x(2x+5) |
| | 2x+5 | |
Więc masz całkę
| | 0,5x(2x+5) | | 2,5x | |
∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | 2x+5 | | 2x+5 | |
2 maj 16:57
flake: okey, dziękuję
2 maj 17:07
zef:
druga całka
| | (2x+5)*1,25−6,25 | |
∫ |
| dx |
| | 2x+5 | |
| | (2x+5)*1,25 | | 6,25 | |
∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | 2x+5 | | 2x+5 | |
2 całka przez podstawienie
2x+5=t /// d/dx
2=dt/dx
2dx=dt
dx=dt/2
3,125In|t|=
3,125In|2x+5|
Skończone, pozbieraj wszystkie wyniki z moich postów i powinno być ok.
2 maj 17:12
flake: wow, własnie ta druga z dzielenia była trochę problemowa ale teraz już ogarniam czyli śmiało
można twardo dzielić, dzielić i dzielić

Dziękuję bardzo!
2 maj 17:46
zef: Nie ma sprawy, mam nadzieję że nigdzie nie zrobiłem błędu
2 maj 17:46
flake: | | x3 | | x | |
a jeśli mam ∫ |
| to będzie tak wyglądała po podzieleniu ∫(x2−x)dx + ∫ |
| ? |
| | x+1 | | x+1 | |
2 maj 18:06
zef: Dzielisz tak jak zwykły wielomian
x
2
________
x
3:(x+1)
−x
3−x
2
_________
−x
2
x
2(x+1)−x
2
Czyli całka
2 maj 18:09
flake: to przecież takie łatwe, ale... dzięki
2 maj 18:17
zef:
x
_______
x
2:x+1
−x
2−x
______
−x
x(x+1)−x
W razie problemów rozwiązałem ci ten przykład.
2 maj 18:23
flake: czyli wychodzi tez na to, że nie można jednocześnie zrobić tak jakby dzielenia dwa razy w
jednym słupku tylko każdy etap osobno i stąd nie zgodziło się to co wcześniej pisałam chyba,
tak czy tak dziękuję raz jeszcze
2 maj 18:25
flake: a jeszcze taki typ jak się za to wziąć?
2 maj 18:54
Jerzy:
Podstawienie Eulera
2 maj 19:45
zef: Jerzy mógłbyś rozwiązać ten przykład z "podstawieniem Eulera" bo o tym nie słyszałem jeszcze
3 maj 11:35
ICSP: podstawienie x = √7sh(t).
3 maj 11:38
flake: Właśnie próbował to ktoś rozwiązać? Próbuje ale nie chce wyjsć i zero pewności ze to może byc
dobrze, wiec jeśli ktoś jest w stanie to wytłumaczyć byłabym wdzięczna
3 maj 17:55
Jerzy:
I podstawienie Eulera:
podstawiasz:
√x2 +7 = t − x
| | t2−7 | |
x2 + 7 = t2 −2tx + x2 ⇔ x = |
| |
| | 2t | |
| | 2t*2t − 2(t2 − 7) | | t2 +7 | |
dx = |
| ⇔ dx = |
| |
| | 4t2 | | 2t2 | |
i teraz popodstawiaj wszystko do całki
3 maj 20:12
Mariusz:
Podstawienia Eulera
Całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
a>0
√ax2+bx+c=t−
√ax
ax
2+bx+c=t
2−2
√axt+ax
2
bx+c=t
2−2
√axt
2
√axt+bx=t
2−c
x(2
√at+b)=t
2−c
| | 2√at2+bt−√at2+√ac | |
t−√ax= |
| |
| | 2√at+b | |
| | √at2+bt+√ac | |
√ax2+bx+c= |
| |
| | 2√at+b | |
| | 2t(2√at+b)−2√a(t2−c) | |
dx= |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | √at2+bt+√ac | |
dx=2 |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | t2−c | | √at2+bt+√ac | | √at2+bt+√ac | |
∫R( |
| , |
| )2 |
| dt |
| | 2√at+b | | 2√at+b | | (2√at+b)2 | |
=∫R
1(t)dt
a<0
Tutaj możesz założyć że Δ=b
2−4ac>0
w przeciwnym razie trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem będzie przyjmował tylko
wartości ujemne (nie bawimy się zespolonymi)
√ax2+bx+c=(x−α)t
√a(x−α)(x−β)=(x−α)t
a(x−α)(x−β)=(x−α)
2t
2
a(x−β)=(x−α)t
2
ax−aβ=xt
2−αt
2
ax−xt
2=aβ−αt
2
x(a−t
2)=aβ−αt
2
| | aβ−aα+aα−αt2 | | β−α | |
x= |
| =a+a |
| |
| | a−t2 | | (a−t2) | |
| | (β−α)t | |
√ax2+bx+c=a |
| |
| | (a−t2) | |
dx=(aβ−aα)(−1)(a−t
2)
−2(−2t)dt
| | aβ−αt2 | | (β−α)t | | (β−α)t | |
∫R( |
| ,a |
| )2a |
| dt |
| | a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
=∫R
3(t)dt
Jest jeszcze jedno podstawienie Eulera (z wyrazem wolnym trójmianu kwadratowego)
jednak powyższe dwa wystarczą aby sprowadzić całkę postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
do całki z funkcji wymiernej
3 maj 21:19
Mariusz:
zef nie ćwiczyliśmy podstawień Eulera bo chciałem abyś najpierw opanował
całkowanie funkcji wymiernych
1 Stopień licznika jest większy lub równy stopniowi mianownika
Dzielisz licznik przez mianownik
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2. Mianownik posiada pierwiastki wielokrotne
(Jeśli mianownik nie jest rozłożony na czynniki nierozkładalne nad R
to najlepiej to sprawdzić licząc NWD mianownika i jego pochodnej)
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
Liczniki R
1(x) oraz R
2(x) znajdujesz metodą współczynników nieoznaczonych
3 Gdy nie zajdzie jeden z powyższych przypadków
Rozkładamy całkę na sumę całek
Niech
M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)*
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+∫ |
| + |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
∫ |
| +∫ |
| |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
3 maj 23:00
Mariusz:
Jeżeli mamy dany rozkład mianownika na czynniki to podczas liczenia NWD(M(x),M'(x))
korzystamy z niego
(wtedy do mianownika pod całką bierzemy tylko po jednym czynniku
a resztę czynników zostawiamy w mianowniku części wymiernej)
Jeżeli nie mamy danego rozkładu mianownika na czynniki to lepiej NWD(M(x),M'(x))
znaleźć wykonując kolejne dzielenia z resztą
NWD można także wykorzystać do upewnienia się czy można skrócić licznik z mianownikiem
i wtedy lepiej go liczyć wykonując kolejne dzielenia z resztą
Po wykonaniu dzielenia w punkcie pierwszym stopień licznika powinien być mniejszy niż
stopień mianownika
Powyższy schemat całkowania funkcji wymiernych ma tą zaletę że opóźnia rozkład mianowmika
na czynniki a w pewnych szczególnych przypadkach pozwala go uniknąć
Rozkład na czynniki wielomianu stopnia większego niż cztery wymaga funkcji nieelementarnych
4 maj 08:35
zef: Mariusz możesz mi podać przykłady jakiś całek do rozwiązania ?
323858
4 maj 17:37