Matematyka dyskretna
Michał: 1.
a) Ile jest liczb całkowitych między 1000 a 9999, których suma cyfr wynosi dokładnie 9?
b) Ile spośród zliczanych w części (a) ma wszystkie cyfry różne od 0?
2. Ile jest relacji równoważności w zbiorze {0, 1, 2, 3}?
Ad 1)
https://matematykaszkolna.pl/forum/355210.html − Nie do końca rozumiem dlaczego tak to ma być zrobione. Wiem jak działa
rozmieszczanie przedmiotów w pudełkach, nie do końca rozumiem skąd bierze się odpowiednio 8 i
5 (zamiast 9) w podpunktach.
21 sie 18:34
Mila:
a) Pierwsza cyfra nie może by równa 0, jest większa lub równa 1.
Stąd suma cyfr równa 8.
b) wszystkie cyfry xi≥1
21 sie 18:54
Michał: Dziękuję bardzo.
| | 5! | |
A idąc dalej, jeśli np. pierwsza cyfra ma być większa lub równa 7 wówczas mam |
| = |
| | 2! * 3! | |
10, czyli:
7011, 7101, 7110, 7002, 7020, 7200, 8001, 8010, 8100, 9000.
Jak to przełożyć, aby dokładnie jedna cyfra (niezależnie od pozycji) być większa lub równa np.
7?
21 sie 19:04
Mila:
Suma cyfr 9?
x
1+x
2+x
3+x
4=9 i x
1≥7
(x
1+7)+x
2+x
3+x
4=9
x
1+x
2+x
3+x
4=2
liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych jest równa:
2) druga cyfra ma być większa lub równa 7
x
1+x
2+x
3+x
4=9 i x
1≥1 i x
2≥7
(x
1+1)+(x
2+7)+x
3+x
4=9
x
1+x
2+x
3+x
4=1
1701,1710,2700 ,1800
21 sie 19:18
Michał: Rozumiem, teraz już rozumiem i bardzo dziękuję za pomoc.
Miałabyś czas i pomysł na drugie zadanie?
21 sie 19:23
Mila:
Czas mam, ale nie pamiętam teorii, poczekaj na Pytającego, jak nie spojrzy to poczytam coś
na ten temat.
21 sie 20:22
Mila:
Liczba relacji równoważności.
Zastosujemy liczby Stirlinga II rodzaju (chyba)
S(n,1)=1, S(n,n)=1, S(n,k)=k*S(n−1,k)+S(n−1,k−1)
S(4,1)=1
| | 23−2 | | 24−2 | |
S(4,2)=2*S(3,2)+S(3,1)=2* |
| +1=6+1=7 albo od razu S(4,2)= |
| =7 |
| | 2 | | 2 | |
| | 23−2 | |
S(4,3)=3*S(3,3)+S(3,2)=3*1+ |
| =3+3=6 |
| | 2 | |
S(4,4)=1
Liczba relacji:
1+7+6+1=15
| | 2n−2 | |
S(n,2) liczba podziałów na 2 niepuste podzbiory = |
| |
| | 2 | |
Masz może odpowiedzi do zadań?
21 sie 20:38
21 sie 21:06
Mila:
Dziękuję
21 sie 21:19
Michał: Mam odpowiedzi: 15.
https://puu.sh/xfYak/a312c05b06.png − tutaj rozszerzona odpowiedź z podręcznika do matematyki dyskretnej.
Dziękuję wam obojgu za pomoc. Dobrej nocy.
21 sie 21:49
Mila:
21 sie 21:53
21 sie 22:14
Michał: Dziękuję. Dziwne że takie zadanie wystąpiło, gdy nie było liczby Strilinga. Dzięki za teorie,
ten wzór rekurencyjny na pewno się przyda.
22 sie 11:25
Pytający:
Ale zauważ, że w odpowiedzi z podręcznika nie ma mowy o liczbach Stirlinga. Dla n=4 można
wszystkie 15 podziałów po prostu wypisać nie znając tych liczb. Zatem pewnie "nie musisz" ich
znać.
22 sie 13:10
Michał: Faktycznie. Jeśli dobrze spojrzałem to do końca książki nie pojawiają się liczby Strilinga,
więc tym bardziej jestem wdzięczny za pokazanie tego sposobu.
22 sie 13:56